Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Ercan'a yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Ahmet Ercan’ın 4 Mart saat Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde vereceği konferansın iptal edilmediğini duyurdu. Köse, şunları söyledi:

"ORADAKİ VATANDAŞLARIMIZIN HÂLÂ BİRÇOK ŞEYE İHTİYACI VAR"

"Biz, 40 CHP’li belediye başkanımızla birlikte, Tokat Kınık Belediye Başkanı’mız Güven Arslan’ın organize ettiği bir programdı bu, deprem bölgesine gittik. Malatya, Adıyaman ve Maraş’taki, deprem bölgesindeki belediye başkanlarımızı, o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı ziyaret ederek onlara moral ve manevi olarak destek vermeye çalıştık. Deprem bölgesi, tabii ki anlatmaya gerek yok, gerçekten durum çok vahim. Oradaki vatandaşlarımızın hâlâ birçok şeye ihtiyacı var. Hem temel ihtiyaçları hem çadır anlamında ihtiyaçları var. Çünkü bu sadece birkaç günlük mesele değil, uzun bir süreci alacak bir mevzu. O yüzden desteklerimize devam edeceğiz. Oradaki eksikleri tespit ettik. Biz, arkadaşlar olarak her birimiz aralarında paylaşarak oradaki vatandaşlarımızın eksiklerini buradan göndermeye devam ediyoruz.

"’99 DEPREMİ ÇOK DA AKLIMIZI BAŞIMIZA GETİRMEMİŞ"

Önemli olan bu, felaketi tekrar yaşamamak için neler yapılması gerektiğini düşünmek ve biz depremin olduğu gün itibari ile hem yüreğimizle, kalbimizle hem fiziksel olarak yapabileceğimiz tüm yardımları o bölgeye gönderdik. Ama bunun yanı sıra kendimizin de bu bölgede bu tür bir felaketi yaşadığında nasıl davranması gerektiği, halkın nasıl bilinçlendirilmesi gerektiği ile ilgili de çalışmalara başladık. Bu tür felaketler, aslında bizi sarsan, kendimize getiren, normal bakış içinde unuttuğumuz şeyleri bize tekrar hatırlatan felaketler. Ne yazık ki çok ağır sonuçları, keşke böyle olmasaydı. Ancak ‘99 depremi çok da aklımızı başımıza getirmemiş. Aradan geçen süreçte aynı şeyleri yaşıyoruz ve aynı konuları konuşuyoruz. Hâlâ düdük satıyoruz, düşünebiliyor musunuz? Hâlâ yanımızda bir düdük olsun derdindeyiz ki bence çoktan bu konular aşılmalıydı, biz rahat rahat uyuyabilmeliydik ama maalesef de bu felaketi yaşamamız gerekiyormuş. Şimdi biz, Safranbolu Belediyesi olarak, bir yandan deprem bölgesine yapılacak olan çalışmaları sürdürürken bir yandan da Safranbolu’ya bu konuda uzman kişileri getirerek bilinçlendirme çalışmalarına da başladık. Yapılabilecek en mantıklı şey, önce bilinçlenmek, bilinçlendikten sonra da hayata geçirebilmek.

"BU PROGRAMI 15 GÜN ÖNCE, DEPREMDEN ÇOK KISA BİR SÜRE SONRA YAPTIK"

Elbette biz, Ahmet Ercan Hoca’mızın bilimsel tarafıyla ilgileniyoruz, deprem uzmanı çünkü kendisi. Çok teşekkür ediyorum ben kendisine de. Birkaç hocamızı aradım ki onlar bu dönem çok yoğunlar, biz hepimiz televizyondan izliyoruz. Bir kanaldan çıkıp öbür kanala geçiyorlar, çünkü onların bilgilerine ihtiyacımız var şu anda, onların değerlendirmelerine ihtiyacımız var. Aradığım birkaç hocadan Ahmet Ercan Hoca’m bana dönüş sağladı. Zaten ilk aradığım hocam kendisi idi, Naci Görür Hoca’mızı da aradım. ‘Hemen, hay hay’ dedi. ‘Hocam, ben sizi Safranbolu’da görmek istiyorum, Safranbolu halkını bilinçlendirmek istiyorum. Depremin gündemde unutulmaması için lütfen gelin, Safranbolu’da konferans verin’ dedim. Sağ olsun o da beni kırmadı, hemen bir program yaptık. Bu programı, 15 gün önce yaklaşık, depremden çok kısa bir süre sonra ben iletişime geçtik ve yaptık. 

"İPTAL EDİLMESİNİ GEREKTİRECEK HİÇBİR SEBEP YOK"

Bir program hazırladık. 4’ünde gelebileceğini söyledi ki Deprem Haftası’ndayız bu arada, o da isabetli bir tarih oldu. 4’ünde Safranbolu halkıyla değil sadece, bugün beni birçok yerden arayan oldu, farklı ilçelerden de ‘Geliyoruz, ertelenmedi mi’ diye. İptal edilmesini gerektirecek hiçbir sebep yok bence. Ben katılmıyorum, cevap bile vermek istemiyorum. Çünkü bizim derdimiz deprem, başka konular bizi ilgilendirmiyor. Ben, hocamızın bilgilerine, onun bize aktaracağı her şeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Verimli bir konferans olacak, katılımın da çok iyi olacağını düşünüyorum."