CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Türkiye'de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık 26 milyon megavatsaatlik bölümünün kayıp ve kaçak yoluyla kaybolduğunu, bunun bedelinin ise yurttaşlara yansıtıldığını söyledi. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Türkiye elektriği en pahalı kullanan ülkeler arasında yer alıyor ve sadece 1,6 yılda yapılan zam oranı yüzde 48’i buluyor.

26 MİLYON MWH ELEKTRİK KAYIP

CHP’li Ednan Arslan, “Yüzde 13'lere varan kayıp kaçak oranları Avrupa ülkelerindeki gibi yüzde 3-4'ler civarına çekilebilseydi rüzgar ve güneşten ürettiğimiz kadar elektrik boşa gitmez, hatta nükleer santral yatırımlarına dahi gerek kalmazdı” diye konuştu.

Arslan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 2018 yılında dağıtım sistemine 203 milyon 864 bin 491 MWh elektrik enerjisi girdi, tahakkuk eden elektrik enerjisi ise 177 milyon 349 bin 779 MWh'te kaldı. Kayıp ve kaçak yoluyla ortadan kaybolan 26 milyon 514 bin 712 MWh elektrik, rüzgar ve güneş enerji santralleriyle yılda elde edilen 25 milyon MWh civarında elektriğe denk geliyor.

AÇMA KAPAMA BEDELLERİ

21 elektrik dağıtım şirketine elektrik kesinti tablosu, kayıp kaçak oranları, kesme bağlama sayılarına ilişkin bilgi edinme talebinde bulunduğunu ifade eden Ednan Arslan, sadece 4 dağıtım şirketinden yanıt geldiğini söyledi. Arslan, bu verilerin ülke geneline uyarlanması durumunda elde edilen verileri ise şöyle özetledi: “2020 yılında Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon kez açma, kesme, bağlama işlemi yapıldı. Abonelerin cebinden elektrik şirketlerinin kasasına yaklaşık 475 milyon lira açma-kapama parası aktı.”