Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (26 Eylül) bir kararname imzalayarak Edward Snowden'a Rusya vatandaşlığı verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, 2013 yılında ABD istihbaratının gizli belgelerini sızdırdıktan sonra yargılanacağı endişesiyle Rusya'ya sığınmıştı.

Sızdırdığı belgelerle ABD'nin İngiltere istihbaratı ile birlikte dünya genelinde dinleme faaliyetleri yürttüğünü ortaya çıkaran Edward Snowden, o tarihten bu yana sürekli oturma izniyle Rusya'da yaşıyordu.

Snowden'ın sızdırdığı belgeler arasında NSA'in ABD'nin yurtdışı misyonlarda organize ettiği gizli birimler yoluyla yabancı ülkelerin hükümet binalarını gizlice dinlediğini ve kayıtlar tuttuğunu gösteren belgeler de vardı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Snowden'a Putin'in kararnamesiyle vatandaşlık verilmesinin ardından Snowden'ın ülkede ilan edilen "kısmi askeri seferberlik" kapsamında askere alınarak Ukrayna'da devam eden savaşa gönderilip gönderilmeyeceği merak konusu oldu.

Rusya devlet kanalı RT'nin Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Telegram kanalında bir mesaj paylaşarak "Snowden da seferberliğe katılacak mı?" diye sordu. Snowden'ın avukatı Anatoly Kucherena, devlet kanalı Ria Novosti'ye verdiği demeçte, Snowden'ın daha önce Rusya ordusunda görev yapmadığını, bu sebeple askere çağrılamayacağını söyledi.

Kucherena ayrıca Edward Snowden'ın eşinin de Rusya vatandaşlığı almak için başvuruda bulunduğunu duyurdu.