Ermenistan ve Azerbaycan arasında dün gece Karabağ’da yaşanan gerilimin ardından başlayan çatışmalarda her iki taraftan askerler yaşamını yitirdi.  Ermenistan, 49 askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Azerbaycan ise kayıplarının olduğunu açıkladı ancak daha fazla bilgi vermedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Şu anda 49 askerimizi kaybetmiş durumdayız, ne yazık ki bu nihai sayı değil” dedi. Paşinyan, gece başlayan çatışmaların şu anda hafiflediğini dile getirdi.
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan güçlerini topraklarına ilerlemekle suçlayıp dünya liderlerine yardım çağrısında bulunmuştu.

Azerbaycan hükümeti ise çatışmayı başlatan tarafın Ermenistan güçleri olduğunu söyleyerek ‘
Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Karabağ’da gerilimin yeniden tırmanmış olması nedeniyle oldukça endişeli olduklarını belirterek, taraflara ‘gerilimi iyice tırmandıracak eylemlerden kaçınma’ çağrısı yaptı.

Ermenistan ile Azerbaycan'a Kasım 2020’de Rusya’nın arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasının şartlarına uyma çağrısı yapılan açıklamada, Rusya’nın gerilimin yeniden tırmanmasıyla her iki tarafla da yakın temasta olduğu kaydedildi.

“ANLAŞMAYA TAMAMEN UYULACAĞINI UMUYORUZ”

Rusya Dışişleri ayrıca, sınırda gerilimin dün gece tırmanması sonrası bu sabah Rusya’nın girişimiyle Moskova’da bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu ve “Anlaşmaya tamamen uyulacağını umuyoruz” açıklamasını yaptı.