Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını açıkladı.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyulduğu kaydedildi. Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısı yaptı.

23.30 - ABD RUS DİPLOMATI SINIRDIŞI ETTİ

ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın, ay başında ABD'nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman'ı sınır dışı etmesine karşılık verdiklerini duyurdu.

21.30 - RUS ORDUSU ÇERNOBİL'E GİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Unian Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çetin bir savaştan sonra Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini aktardı.

Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini aktaran Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu duyurdu.

20.25 - AFP: 13 SİVİL VE 9 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Ukrayna'nın güneyinde 13 sivilin ve 9 askerin öldüğü açıklandı.

AFP'nin haberine göre Ukrayna'nın güneyinde 13 sivilin ve 9 askerin öldüğü açıklandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının başladığı sabah saatlerinden bu yana Rusya'nın 203 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

20.20 - UKRYNA'YA 75 SAVAŞ UÇAĞI GİRDİ, 100 FÜZE FIRLATILDI 

ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili de saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, dün gece Ukrayna’ya 75 Rus savaş uçağının girdiğini ve 100 füze fırlatıldığını söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Ukrayna'ya Belarus tarafından 4 balistik füze ateşlendiğini açıkladı.

CNN kanalı, Rus hava indirme birliklerinin Kiev'in yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısının yakınındaki Antonov Airport havalimanını ele geçirdiğini duyurdu.

20.00 - PUTİN, PARÇASI OLDUĞUMUZ DÜNYA EKONOMİSİNE ZARAR VERMEYECEĞİZ

Putin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının akabinde açıklama yaptı.

Rusya Devlet Başkanı, "İçinde bulunduğumuz sisteme zarar vermeyi planlamıyoruz. Ortaklarımız şunu anlamalı ki bizi sistemden atmamalılar." dedi.

Durumu değiştirmek için bütün girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyleyen Putin, "Rusya'yı savunmak için başka çaremiz yoktu." ifadesini kullandı.

19.50 - RUSYA UKRAYNA'DA 74 ASKERİ TESİS İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rusya’ya ait bir Su-25 savaş uçağının pilotaj hatası nedeniyle Ukrayna’da düştüğünü söyledi.

Pilotun uçaktan fırlatma koltuğuyla ayrılarak kurtulduğunu belirten Konaşenkov, Ukrayna’da dört adet de insansız hava aracı vurduklarını anlattı.

Rus güçlerinin ayrıca bir adet helikopter düşürdüklerini aktaran Konaşenkov, “Ukrayna’da 11 hava sahası dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 74 altyapı tesisi imha edilmiştir.” dedi.

19.40 - G7 ÜLKELERİ PUTİN AVRUPA'YA YENİDEN SAVAŞ GETİRDİ

G7 ülkelerinden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin açıklama geldi.

Rusya'ya "kan dökmeyi durdurma" çağrısı yapılan açıklamada, söz konusu krizin, kurallara dayalı uluslararası düzen için ciddi bir tehdit olduğu ve Avrupa'nın çok ötesinde sonuçlar doğuracağı aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdiği vurgulandı.

19.35 - MOSKOVA AYNI ŞEKİLDE YAPTIRIMLARA CEVAP VERECEĞİZ

Moskova ,Ukrayna'ya saldırısı sonrası AB'den gelen yaptırımlara sert yanıt vermeye hazırlanıyor.

Moskova , Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan "dostça olmayan"  şeklinde nitelediği Avrupa Birliği yaptırımlarına aynı şekilde yanıt verme sözü verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Uluslararası hukukun temeli olan mütekabiliyet ilkesi uyarınca sert misilleme önlemleri alacağız" denildi.

19.25 - ZELENSKİY, SAVAŞ YARIN SİZİNDE KAPINIZA GELEBİLİR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor"  ifadesini kullanan Zelenskiy, "Bugün bize yardım etmezseniz savaş yarın sizin de kapınıza gelebilir" dedi.

19.00 - ABD, RUS ASKERLERİ KİEV'E DOĞRU İLERLİYOR

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya'nın saldırılarda 75 savaş uçağı kullandığını söyleyerek, Rus askerlerinin Kiev'e doğru ilerlediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığından bir yetkilinin açıklamasına göre, Rus birlikleri Belarus üzerinden Kiev'e doğru 3 hat üzerinden ilerlemeye başladı.

Saldırıda 75 savaş uçağı kullandığı ancak Amfibi saldırıları gerçekleştiğine dair bir işaret olmadığı ifade edildi.

Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğu açıklandı.

Bu arada Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

18.30 - ÇİN DIŞİŞLERİ ABD, EGEMENLİĞE SAYGININ NE OLDUĞUNU BİZE ÖĞRETMESİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’ye egemenliğe saygının ne olduğunu öğretmeme çağrısında bulundu.

Washington'un Pekin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin tarafsız tutumuna yönelik eleştirisini değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’ye Pekin'e diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymanın ne olduğunu öğretme çabasına girmeme çağrısı yaptı.

18.20 -  AVRUPA BİRLİĞİ, RUSYA BÜYÜK ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınama amacıyla Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov'u çağırdı.

AB'nin dış politika servisinden yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Chizhov, "Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından Ukrayna'nın sebepsiz, haksız işgali" nedeniyle kınandı.

Rus büyükelçiden, Brüksel'in askeri operasyonlara son verilmesi talebinin Moskova'ya iletilmesi istendi.

18.10 - AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ 5 BİN VATANDAŞIMIZ ÜLKEYE DÖNÜŞ YAPTI

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kiev Büyükelçiliği'nin uyarıları kapsamında 5 bin civarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Ukrayna'dan ayrılarak ülkeye döndüğünü bildirdi.

18.00 - POLONYA: UKRAYNALI MÜLTECİLER İÇİN KABUL NOKTALARI OLUŞTURUYORUZ

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden kaçan Ukraynalı mülteciler için Polonya-Ukrayna sınırında özel kabul noktaları oluşturulmaya başlandı.

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı Pawel Szefernaker, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Lubelskie ve Podkarpackie eyaletlerinde mülteciler için kabul noktaları oluşturmaya başladıklarını söyledi.

İlk aşamada açılacak 8 kabul noktasında mültecilere yiyecek, tıbbi yardım ve bilgi sağlanacağı duyuruldu.

17.45 - LAVROV: DİYALOĞA HER ZAMAN AÇIĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov, Rusya'nn Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından açıklama yaptı.

ABD ve NATO ile gerilim ile ilgili detaylı görüşme yaptıklarını belirten, "diyaloğa her zaman açığız." dedi.

Rusya Ukrayna'ya saldırı başlattı. Ardından başta başkent Kiev olmak üzere Ukrayna'nın pek çok şehrinde patlama sesleri duyuldu.

Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

17.30 - UKRAYNA ORDUSU BELARUS'TAN 4 BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna ordusu, ülkeye Belarus'tan 4 balistik füze fırlatıldığını açıkladı.

Füzelerinin fırlatılmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müttefik ülkelerden Rusya'ya yönelik somut yaptırımlar beklediklerini söyledi.

Ülkenin doğusundaki Mariupol'de, kent konseyi, bombardımanda sivil yerleşimin hedef olduğunu duyurdu.

17.25 - ABD BAŞKANI BİDEN ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLUYOR 

Beyaz Saray'dan bir yetkilinin paylaştığı bilgiye göre, Biden, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplama kararı aldı. 

Toplantıda, Rusya'ya karşı yaptırımların ve Baltık ülkelerine yeni askeri sevkiyatların yapılmasının gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

ABD Başkanı, çarşamba günü geç saatlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmüştü.

16.30 - RUSYA: "4 BAYRAKTAR İHA DÜŞÜRÜLDÜ"

Rus güçlerinin Donbass'ta Ukrayna'ya ait bir askeri helikopter ile 4 Bayraktar İHA düşürdüğü aktarıldı.

Sputnik’in aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbas’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

16.20 - "BOĞAZLAR MESELESİ GÖRÜŞÜLÜYOR"

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, “Bir Ukrayna kargo uçağı düşürüldü ve 10 askerimiz hayatını kaybetti” bilgisini paylaştı.

Ülkesinin Rusya’ya karşı Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kapatılması talebine de değinen Bodnar, şöyle konuştu:

“Boğazlar meselesi şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda ve hükümette görüşülüyor. Belli süreçlerin olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmaların normlarına uyduğunun farkındayız. Teklifimi tekrarlamak isterim. Boğazların kapatılması için tüm delilleri Türk tarafında sunmaya hazırız.”

16.03 - "YAPTIRIMLAR RUSYA'NIN TEMELİNİ SARSACAK"

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, şu açıklamada bulundu:

"Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak. Rusya'nın sermaye piyasalarına yaptırımlar içerecek bunlar. Kredi maliyetleri artacak, sermaye çıkışı artacak ve zaman içinde temelleri sarsılacak."

16.01 - "AVRUPA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı Avrupa tarihinde bir dönüm noktası" dedi.

Fransa'nın Ukrayna'nın yanında olduğunu ve Rusya'nın adımlarının kıta için kalıcı ve derin etkileri olacağını belirten Macron, "Bu savaş eylemine zayıflık göstermeden, soğukkanlılık, kararlılık ve birlikle yanıt vereceğiz" diye konuştu.

15.46 - UKRAYNA, MOSKOVA'DAKİ BÜYÜKELÇİLİĞİN TAHLİYESİNE BAŞLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği'nin tahliyesine başlandığını aktardı.

Sputnik’in bakanlığın resmi sitesinden aktardığı açıklamada, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'ndaki Ukrayna Maslahatgüzarı Vasiliy Pokotilo'yu istişareler için Kiev'e geri çağırdı ve Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği’nin tahliyesine başladı” denildi.

15.26 - UKRAYNA'YA AİT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna polisi, Ukrayna ordusuna ait bir savaş uçağının düşürüldüğü ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği açıkladı.

15.20 - "İKİ RUS HELİKOPTERİNİ VURDUK"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında iki Rus helikopterinin vurulduğunu duyurdu.

15.10 - "RUS BİRLİKLERİ KİEV'İN KUZEYİNDEN GİRİŞ YAPTI"

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna sınır muhafızlarına dayandırdığı bilgiye göre, Rus birliklerinin Kiev bölgesinin kuzeyinden giriş yaptığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'in danışmanı Arestoviç, “Ruslar havadan indirme yapıp Kiev'deki hükümet binaları bölgesine girebilir” dedi.

14.39 - ERDOĞAN: "ASKERİ HAREKATI REDDEDİYORUZ"

Rusya'nın müdahalesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki güvenlik zirvesinin ardından konuştu:

"Askeri harekatı kabul edilemez buluyor, reddediyoruz. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini biraz önce Zelenskiy'e yeniden ifade ettim."

14.23 - NATO: "RUSYA ÇOK CİDDİ SONUÇLARLA KARŞI KARŞIYA"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Uluslararası hukukun tamamen ihlal edildiğini görüyoruz. Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Rusya tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor. 100'den fazla jet ve 120'den fazla gemi denizde bekliyor. Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz. NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı. Rusya çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya."

14.14 - “SALDIRI ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR VE KABUL EDİLEMEZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

14.12 - UKRAYNA'DAKİ BANKALARDAN DÖVİZ ÇEKMEK YASAKLANDI

Merkez Bankası Başkanı Szewczenko günlük para çekme limitinin 100 bin Grivna (yaklaşık 48 bin TL) olarak belirlendiğini açıklarken, nakit içermeyen işlemlerde ise herhangi bir sınırlama olmadığını aktardı.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Szewczenko ayrıca döviz cinsinden nakit para çekmenin tamamen yasaklandığını duyurarak, tüm yurtta bankaların açık olduğunu, bankacılık sisteminin normal şekilde işlemeye devam ettiğini açıkladı. 

13.55 - "ODESSA'DA 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Reuters, Ukrayna'nın liman kenti Odessa'daki füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kiev yakınlarındaki Brovary kasabasında ise en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

13.50 - BELARUS, HAVA SAHASINI UÇUŞLARA KISMEN KAPATTI

Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını duyurdu.

13.35 - MOLDOVA HAVA SAHASINI KAPATTI

Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle ülkenin hava sahasını kapatma kararı aldı.

Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi'nin kararının yerel saatle 12.00'da uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.

12.58 - İRAN: "KRİZ NATO PROVOKASYONUNDAN KAYNAKLANDI"

Ukrayna krizinin 'NATO provokasyonlarından kaynaklandığını' belirten İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ukrayna'da savaş bir çözüm değil" diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısı yaptı.

13.02 - "MONTRÖ'NÜN 9. MADDESİ UYGULANMALI"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Dışişleri Bakanlığı'na ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Ukrayna'nın yardım talebi ve Boğazların kapatılması talebini ilettim. Türk tarafı taleplere en yakın zamanda yanıt verecektir. Türk tarafından dayanışma bekliyoruz. Bize göre Montrö Anlaşması'nın 9. maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli. Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalmamalı, çünkü bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor."

12.50 - JOHNSON'DAN NATO LİDERLERİNE TOPLANTI ÇAĞRISI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından düzenlenen Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, kıtamız için bir felakettir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili bu sabah ulusa hitap edeceğim. G7 liderleriyle de görüşeceğim ve tüm NATO liderlerini mümkün olan en kısa sürede acil toplantıya çağırıyorum."

12.37 - "İSTEYEN HEREKESE SİLAH VERECEĞİZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halka sesleniş konuşmasında, askeri eğitime sahip herkesi orduya çağırdı.

Zelenskiy, "Rusya halkının da bir seçim şansı var, vicdanı olan herkes savaşı protesto etmeli. İsteyen herkese silah vereceğiz" dedi.

Savaş karşıtı Rusya vatandaşlarına sokağa çıkma çağrısı yapan Zelenskiy, "Düşman ağır kayıplar verdi" ifadelerini kullandı.

12.25 - BELARUS'TAN RUSYA'YA AÇIK DESTEK

Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, ihtiyaç duyulması halinde Belarus askerlerinin de Ukrayna'da sürdürülen askeri operasyona katılabileceğini söyledi.

11.47 - UKRAYNA: "50 RUS ÖLDÜRÜLDÜ"

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 Rus uçağının da imha edildiğini açıkladı.

11.00 - "SALDIRI DONBASS İDARİ SINIRLARINA ULAŞINCAYA KADAR SÜRECEK"

Donetsk'teki milislerin sözcüsü Eduard Basurin, saldırının Donbass'ın idari sınırlarına ulaşıncaya kadar süreceğini açıkladı.

Lugansk ve Donetsk'ten oluşan Donbass bölgesinin önemli bölümü Ukrayna ordusunun elinde bulunuyor.

11.05 - "POLONYA NATO'DAN 4. MADDEYİ ETKİNLEŞTİRMESİNİ İSTEDİ"

The Telegraph gazetesi, "Polonya NATO'dan 4. Madde'yi etkinleştirmesini istedi" haberini paylaştı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısının ardından etkinleştirilmesi istenen 4. madde, NATO üyelerinin "tehdit hissetmesi halinde NATO müttefiklerini danışma amaçlı toplantıya çağırmasını" öngörüyor.

10.59 - "KENTLERİ VURMUYORUZ, SİVİLLER TEHLİKE ALTINDA DEĞİL"

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus ordusunun Ukrayna kentlerine saldırı düzenlemediğini, "sivil nüfusu tehlike altına atan hiçbir durumun söz konusu olmadığını" ileri sürdü.

10.47 - UKRAYNA'DAN CAN KAYBINA DAİR AÇIKLAMA: "8 KİŞİ ÖLDÜ"

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın operasyonu sırasında şu ana kadar 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

10.41 - "GERİ ALMA OPERASYONU ÇABUK TAMAMLANACAK"

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Puşilin, bölgenin tamamını Ukrayna'dan geri alma operasyonunun çabuk tamamlanacağını açıkladı.

Puşilin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass operasyonlarının yönetildiği karargahın "neredeyse" yok edildiğini öne sürdü.

10.35 - "2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI EN KARANLIK SAATLERİ YAŞIYORUZ"

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa için 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlık saatler. Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak. Amacım uluslararası camianın tam kapsamlı bir şekilde durumun ciddiyetini anlaması. Bu gelecekle ilintili. Birlikte olacağız, transatlantik ortaklarımızı destekleyeceğiz. Birlikte olacağız. Hiçbir saldırının siyasi sonucu söz konusu olmamalı. Bu saldırıyı yok saymayacağız. Ukrayna'ya yardım etmeyi sürdüreceğiz."

10.20 - UKRAYNA'DAN "BOĞAZLARI KAPATIN" ÇAĞRISI

Ukrayna’nın Ankara büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den Boğazlar’ı Rus gemilerine kapatmasını istedi.

"Savaştayız" diyen Bodnar, Türkiye'nin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasını da talep etti.

10.15 - "7 KİŞİ ÖLDÜ,  9 KİŞİ YARALANDI"

Ukrayna yaptığı açıklamada, "Rus saldırısında 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı" bilgisini paylaştı.

09.48 - AB KOMİSYONU ACİL TOPLANTI KARARI ALDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında Rusya'ya uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacağını duyurdu.

09.44 - AB: "BU SAVAŞI DERHAL DURDURUN"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi'nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı. 

Michel, bu toplantılarda Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum" dedi.

09.07 - RUSYA'DAN YALANLAMA

Rusya ise, Ukrayna ordusu tarafından bir uçağının düşürüldüğünü yalanladı. 

08.48 - UKRAYNA ORDUSU: "RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK"

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Lugansk'da 5 Rus uçağı ile 1 helikopterin düşürüldüğünü açıkladı.

08.19 - KİEV'DE PATLAMA SESLERİ

AA'nın aktardığı habere göre; Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun ardından Kiev’de duyulan patlama sesleri nedeniyle paniğe kapılan halk, kenti terk etmeye başladı.

07.56 - "KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ''Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" açıklamasında bulundu.

07.38 - "DÜNYA PUTİN'İ DURDURMALI"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise ''Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı” diye konuştu. 

07.20 - BM: "BU SAVAŞIN BİR ANLAMI YOK"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

Guterres, Putin'e Donbas'taki askerlerini geri çağırma çağrısında bulundu.

07.15 - BİDEN: "ABD VE ORTAKLARI RUSYA'YA YANIT VERECEK"

ABD Başkanı Joe Biden da, askeri harekatla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Başkan Putin, feci bir can kaybı ve insani ıstırabı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur ve ABD, müttefikleri ve ortakları, müşterek ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. Dünya Rusya'dan hesap soracak."

07.11 - RUSYA SINIRDAKİ HAVA SAHASINI KAPATTI 

Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyuran Rusya, askeri operasyonun ardından Havacı ve Denizcilere Uyarı (NOTAM) yayınladı.

NOTAM'da yer alan açıklamada, "Silah ve askeri teçhizat kullanımı nedeniyle sivil uçakların uçuşlarının güvenliğine yönelik yüksek tehdit nedeniyle Rusya'nın Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahası kullanımı geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

06.45 - PUTİN: “AMAÇ, KİEV TARAFINDAN İSTİSMARA MARUZ KALAN İNSANLARI KORUMAK”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sabahın erken saatlerinde televizyondan halka seslendi ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

"Rusya son 30 yıldır NATO’nun önde gelen ülkeleri ile ısrar ve sabırla Avrupa’da eşit ve parçalanamaz güvenlik prensipleri üzerinde uzlaşmaya çalışıyor; ancak hep aldatma ve yalanlarla, ya da baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı."