Savaşın 15. gününde iki ülke arasındaki en üst düzey temas Antalya'da gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir araya geldi. Ancak görüşmeden kayda değer bir sonuç çıkmadı.

Hafta sonundan itibaren tahliyeler için çatışmayı durduran Rus ordusu yeniden harekete geçti. 

Ülkenin kuzeyinde ve başkent Kiev'e giden yol üzerinde bulunan Çerhiniv, doğudaki Harkov ve Sumi, Azak Denizi'ndeki liman kenti Mariupol, Rusya tarafından kuşatılmış durumda. 

23.55 -  12 GÜNDE 1582 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 12 günde 1582 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmirtro Kuleba, Twitter hesabından, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki durumla ilgili bilgi paylaştı.

Rus askeri birliklerinin Mariupol'ü kuşattığını ve buradaki sivilleri bombaladığını belirten Kuleba, "Kuşatılmış Mariupol'de şu anda gezegendeki en kötü insani felaket yaşanıyor. 12 günde 1582 kişi öldü. Ölenler, toplu mezarlara gömüldü." ifadelerini kullandı.

22.30 - RUSYA UKRAYNA'NIN 3 BİN 346 ASKERİ ALTYAPI TESİSİNİ İMHA ETTİK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu.

Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, buradaki bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını söyledi.

Ukrayna'da imha edilen silahlar konusunda bilgi paylaşan Konaşenkov, "Operasyonun başından bu yana Ukrayna'nın 3 bin 346 askeri altyapı tesisi imha edildi. 121 insansız hava aracı (İHA), 1067 tank ve çeşitli zırhlı araç, 114 çok namlulu roketatar, 412 obüs ve havan topu, 862 özel askeri araç yok edildi." ifadesini kullandı.

18.30 - ABD'DEN UKRAYNA'YA 13,6 MİLYAR DOLAR YARDIM

ABD'de Senato Genel Kurulunda Ukrayna'ya yardım paketini de içeren ve hükümetin 30 Eylül'e kadar fonlanmasını sağlayan 1,5 trilyon dolarlık bütçe tasarısı, 31 senatörün "hayır" oyuna karşılık 68 senatörün "evet" oyu ile kabul edildi.

Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında, Ukrayna'ya askeri yardım ve yurt dışına kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecilerin destelenmesi maddeleri yer alıyor.

Beyaz Saray, ay başında Senatoya gönderdiği mektupta Ukrayna yardımları konusunda ek fon talep etmişti.

14.10 - HALK HENDEK KAZIP, BARİKAT KURUYOR

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 16'ncı gününde başkent Kiev'i savunmak isteyen gönüllüler, şehrin etrafına hendek kazıyor. Ateşkesi fırsat bilen Ukraynalılar, ellerine aldıkları kazma ve küreklerle Kiev'in giriş noktalarında siper oluşturmak için çukur kazıyor.

14.05 - ZELENSKİY ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NA VİDEO KONFERANS YOLUYLA KATILACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, saat 15.45'te video konferans ile Antalya Diplomasi Forumu'nda oturuma katılacak.

12.40 - UKRAYNA'YA KARŞI ORTA DOĞU'DAN 16 BİN KİŞİLİK YENİ ORDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusuna karşı savaşmak üzere gönüllülerin Rusya birlikleri ile birlikte savaşmalarına izin verileceğini söyledi.

Savunma Bakanı Şoygu'nun, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılarla birlikte savaşmak için Orta Doğu'dan 16 bin savaşçının gönüllü olduğunu belirtmesi üzerine Güvenlik Konseyi'nde konuşan Putin, bu kişilerin savaşmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca, Savunma Bakanı Şoygu'nun Ukrayna güçlerinden ele geçirilen Batı yapımı Javelin ve Stinger füzelerinin Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçı gruplara teslim edilmesi önerisini de kabul etti.

12.10 - "TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUM"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'yi (Ukrayna'da) barışçıl bir çözüme gidebilecek diplomatik ve siyasi süreçleri kolaylaştırma çabaları nedeniyle takdirle karşılıyorum" açıklamasında bulundu.

09.30 - ZELENSKİY: SON İKİ GÜNDE 100 BİN UKRAYNALI GÜVENLİ BÖLGELERE TAHLİYE EDİLDİ

Sumi, Trostyanets, Krasnopillya, İrpin, Buça, Hostomel, İzyum kentlerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturduklarını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Gün içinde 40 binden fazla kişi, iki gün içinde ise 100 bine yakın kişi tahliye ettik" dedi.

Bölgelere insani yardım yaptıklarını dile getiren Zelenskiy, Mariupol ile Volnovaha şehirlerinin tamamıyla bloke edildiğini söyledi.

Zelenskiy, "Rus askeri birliklerinin ateş etmeye devam etmesine rağmen, Mariupol'a gıda ve ilaç dolu kamyonlardan oluşan bir konvoy gönderme talimatı verdim. Ancak işgalciler, Mariupol sakinleri için hayati öneme sahip koridora tanklarla ateş etti ve bunu bile bile yaptı. Bu bir terördür" diye konuştu.

09.00 - BEYAZ SARAY: DÜNYA SAVAŞINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeme kararına ilişkin bir gazeteci, "Şu anda biz burada konuşurken insanlar ölüyor, size savaş uçağı gönderme riskinin çok fazla olduğunu düşündüren nedir?" diye sordu.

Psaki, "Bizim değerlendirmemiz, bir dünya savaşını önleme çabamıza dayanıyor" ifadesini kullanarak, bölgeye tanksavar göndermekle savaş uçağı vermenin aynı şey olmadığını kaydetti.

Ukrayna halkına savunma yardımı ve insani yardım konusunda destek verdiklerini ve halkın ihtiyaçlarını da değerlendirdiklerini belirten Psaki, "Biz aynı zamanda gerginliği daha fazla tırmandıracak adımlar atmaktan da kaçınıyoruz" yorumunu yaptı.

Psaki, Amerikan askerlerinin Ukrayna'ya girmesi için kırmızı çizginin ne olacağı sorusuna ise, "Burada kırmızı çizgilerden bahsetmeyeceğim ancak Rusya'nın hiçbir adımı karşılıksız kalmaz" yanıtını verdi.