Rusya Savunma Bakanlığı adına açıklama yapan Suriye Koordinasyon Merkezi Başkanı Oleg Egorov, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) Afrin'de kazı çalışmaları yaptığını ifade ederek, "Terör örgütleri, Türkiye'ye nakletmek ve karaborsada satmak için Afrin yakınlarında mimari ve tarihi eser aramak için kazı yapıyor" dedi.

Egorov ayrıca Türkiye'nin bu kazı çalışmalarında modern ve ağır ekipmanlar ile çeşitli patlayıcılar kullanarak Suriye'nin kültürel mirasına ait alanlara ciddi zarar verdiğini vurguladı.

“DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİK VE TALAN”

Afrin ve çevresi, Mart 2018'den bu yana, şantaj amacıyla kaçırma, öldürme ve tutuklama dahil olmak üzere bölge sakinlerine ve çevresine yönelik ihlallerini sistematik olarak sürdüren Türk destekli SMO grupları tarafından kontrol ediliyor.

North Press Agency (NP) konuşan bölge sakinleri, Kasım 2021'de Türkiyeli yetkililerin Afrin bölgesinin Maabatlı ilçesine tarihi eserleri yağmalamak amacıyla kazı yapmak için ağır kazma makineleri getirdiğini söyledi. Bölge sakinleri ayrıca Türkiye’nin, Afrin bölgesini demografik olarak değiştirmeye çalıştığını, kaçak kazılar yaparak bölgenin eski Osmanlı bölgeleri gibi görünmesini sağlamaya çalıştığını ve sokak ve cadde isimlerini Türkçe olarak değiştirdiklerini ifade ettiler.