Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya'nın 24 Şubat'ta ülkelerini işgali sonrası çıkan savaşta 13 bin Ukrayna askerinin ölmüş olabileceğini söyledi. Ukrayna ordusu ise bu sayıyı doğrulamadı.

Ukrayna yetkilileri, savaşta verilen kayıplarla ilgili olarak çok nadir açıklama yapıyor.

Mykhailo Podolyak'a göre ise savaşta ölen Ukrayna askerlerinin sayısı 10 ile 13 bin arasında.

Podalyak, Haziran ayında yaptığı açıklamada da savaşta her gün 100-200 Ukrayna askerinin öldüğünü söylemişti.

Zelenskiy'nin danışmanı; ölen Rus askerlerinin sayısı 100 bini, yaralanan-kaybolan ya da cepheye dönemeyecek konuma düşen Rus askerlerinin sayısının ise 150 bini bulmuş olabileceğini iddia etti.

Daha önce ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, savaşta Rusya ve Ukrayna'dan yaklaşık 100'er bin askerin öldüğünü ya da yaralandığını söylemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen de savaşta 100 bin Ukrayna askerinin öldüğünü açıklamış ancak bu açıklaması daha sonra sözcüsü tarafından, "Komisyon Başkanı, ölü ve yaralıların toplam sayısını kastetti" diyerek düzeltilmişti.

Haziran ayı ortasında savaşta yaklaşık 3600 sivilin hayatını kaybettiğini tespit edilmişti, bu sayının halen çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

BBC Rusça Servisi ise Ukrayna'da işgalin başlamasından bu yana en az 9 bin 311 Rus askerinin öldüğünü tespit etti. Ancak gerçek sayı 18 bin 600'den fazla olabilir.