Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a, “Tayyip Erdoğan’ı mutlu etmek için şaklabanlık ve şarlatanlık yapmak için oraya seçilmediniz” sözleri nedeniyle açtığı manevi tazminat davası, mahkeme tarafından AİHM ve Yargıtay içtihatları emsal gösterilerek, reddedildi.

"ALTAY'IN SÖZLERİ İFADE KAPSAMINDA"

Mahkeme kararında, Altay’ın sözlerinin “ifade özgürlüğü kapsamında olduğu” belirtilerek, “siyasetle uğraşan kişilerin eleştirilere katlanması gerektiğine” dikkat çekildi.

10 BİN TL'LİK TAZMİNAT DAVASI

Erdem Şahin'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, eleştiriler üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “kişilik haklarına saldırıda bulunduğu” gerekçesiyle CHP’li Engin Altay’a manevi tazminat davası açarak  Altay’dan 10 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu. Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, Altay, avukatı aracılığıyla verdiği yanıtta, açıklamasının “eleştiri sınırları içerisinde kaldığını” da anımsattı. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, RTÜK Başkanı Şahin’in açtığı davayı reddetti.

"DEMOKRATİK TOPLUM HAYATININ VAZGEÇİLMEZ UNSURU"

Mahkemenin gerekçeli kararında, Altay’ın sözlerinin “hakaret kastı ile söylenmediği, siyasi eleştiri niteliğinde sözler” olduğu belirtilerek, AİHM’nin verdiği bazı kararlar ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin içtihatları emsal gösterildi. Gerekçeli kararda, “Siyasetle uğraşan kişilerin kendilerine yönelik sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere dahi katlanması gerektiğine” dikkat çekilerek, “bu durumun demokratik toplum hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu” anımsatıldı.