Reuters'in iki Türk yetkili ve bir yabancı kaynağa dayandırdığı haberine göre, kaynak swap, eurobond ya da başka bir metotla aktarılabilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası daha önce de Katar Merkez Bankası ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamış 2020 yılında ise bu miktar 15 milyar dolara yükseltilmişti.

Hafta başında da Suudi Arabistan'dan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık destek yapılacağı yönünde haberler çıkmıştı.

Yeni finansman kaynakları faiz indirimleri sonrası Türk lirasının farklı enstrümanlarla destekleme stratejisini sürdüreceğini vurgulayan Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin güçlendirilmesini sağlayabilir.

“10 MİLYON DOLARA KADAR ÇIKABİLİR”

Reuters'e konuşan kaynaklar görüşmelerde en az 8 milyar dolarlık bir kaynağın öngörüldüğünü ama bunun 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini vurguladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak "Kaynağın 2-3 milyar dolarlık kısmı yıl sonuna kadar gelecek, gerisi önümüzdeki yıl. Bu swap ya da eurobond şeklinde olabilir ama başka metotları da görüşüyorlar. Karşılıklı bir anlaşma mevcut," ifadelerini kullandı.

Diğer Türk yetkili ise bu yıl gelecek olan 2-3 milyar dolarlık kısımda eurobond üzerine odaklanıldığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı şu ana kadar 2022 yılı için öngörülen 11 milyar dolarlık yabancı borçlanmanın 9 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Bakanlık 2023 yılı için de 10 milyar dolarlık dış borçlanma öngörüyor.

Merkez Bankası da şu ana kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Katar ve Güney Kore ile 28 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı.