Rekabet Kurumu tarafından zincir marketlere geçen yıl 2,7 milyar liralık rekor ceza kesilmesinin ardından, marketlere yönelik ikinci bir soruşturmanın yürütüldüğü kaydedildi.

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, 5 zincir market ve 17 tedarikçinin rekabeti ihlal edip etmediklerine ilişkin ikinci soruşturmanın raporunun 26 Nisan tarihinde çıkacağını belirtti.

“İKİNCİ SORUŞTURMANIN RAPORU 26 NİSAN’DA BİTECEK”

Konuya ilişkin A Para’ya konuşan Birol Küle, “Soruşturmanın sonlarına doğru başka veriler elde etmeye başlayınca ikinci soruşturmayı açtık. 26 Nisan’da raporu bitecek. Hacim olarak birinci soruşturmadan daha küçük çaplı değil” dedi.

Küle, kurumda devam eden 24 soruşturma olduğunu belirterek, 'tüm kararlarının yargı denetimine açık olduğunu' kaydetti.

Zincir marketlerle ilgili birinci soruşturmanın ardından verilen 2,7 milyar liralık cezanın tamamının ödendiğini söyleyen Birol Küle, şu ifadeleri kullandı:

“Kestiğimiz para cezaları yüzde 100 ödeniyor. Ceza ödemeden teşebbüs yargı yoluna gidemiyor. İki teşebbüs yargıya başvurdu. Diğerleri de gidecektir. Yargı bizden savunma istiyor. Biz de aldığımız kararı savunuyoruz. Yargı en doğru kararı verecektir.”

“İKİNCİ SORUŞTURMADA NİHAİ KARAR EYLÜL YA DA EKİM AYINDA ÇIKACAK”

Rekabet Kurulu Başkanı Küle, organize pazardaki marketlerle soruşturma yürütmenin zor olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Fiyat artışlarında normalin dışında hareketlilik gördüğümüz için tüm artışları haftalık bildirmeleri konusunda tedbir kararımız vardı. Yaklaşık 4-5 ay bildirildi. Artış trendini görmek istedik. Yerinde inceleme yaptık, 100 bine yakın data tek tek manuel ayıklanıyor. Gerekçeli kararda gördüğümüz delilleri yerinde incelemelerden elde ettik.”

İkinci soruşturmada nihai kararın Eylül ya da Ekim ayında çıkacağının altını çizen Birol Küle, üç büyük tedarikçinin uzlaşma başvurusu yaptığını ve amacına uymadıkları için reddettiklerini söyledi.

Soruşturmada iki tür ihlal tespit edildiğini belirten Küle, “Zaman ilerledikçe kartelin çeşitleri de artıyor. Karteli iki veya daha fazla teşebbüslerin iletişiminde arıyorduk. Birinci soruşturmada bulduğumuz çeşitli teşebbüsler ve tedarikçiler var. Kendi içlerinde de iletişim oluyor ama daha çok tedarikçi vasıtasıyla iletişim kuruyorlar” diye konuştu.

“YILDA 350 CİVARINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR”

200 kişilik ekiple iki yıldır hummalı çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Küle, yılda 350 civarında soruşturma yürüttüklerini belirterek, “Çeşitli sektörlerde devam eden soruşturmalarımız var. Gübrede son aşamaya geldik. Temmuz ayında nihai karar çıkacak. Bebek maması, beyaz eşya gibi sektörlerde soruşturmalar sürüyor” diye konuştu.

Birol Küle, dijital pazarlarda soruşturma süresinin yarı yarıya düşmesi talepleri olduğunu söyledi.

Verilecek kararın ihlalin yaratacağı zararları gidermek konusunda az kalacağını söyleyen Küle, şöyle devam etti:

“Süre uzun gibi gözüküyor ama dosyaları dünyada en hızlı sonuçlandıran ikinci ülkeyiz, Güney Kore’den sonra. Amerika’da soruşturmanın sonlanması yılları buluyor. Eğer ihlali ciddi tespit edebiliyorsak soruşturmanın başında, bitince o ihlalin cezasını telafi edemeyeceğimize inanıyorsak orada geçici tedbir kararı verebiliyoruz. Facebook ve WhatsApp ile Trendyol’da verdik bu kararı… Soruşturma süresini kısaltmaz ama telafisi mümkün olmayacak zararların önüne geçilebilir.”

E-ticarette oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini ifade eden Birol Küle, “Dijital pazarlarla ilgili raporumuzu hazırladık. 1.5 senedir 21 uzman çalıştı. Özellikle raporda altını çizdiğimiz madde, henüz ihlal oluşmadan, rekabet bozulmadan sektörlere müdahale etmek istiyoruz” dedi.