Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dünkü Ukrayna ziyaretinin ardından bugün de Rusya'ya gitti. Başkent Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Scholz, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki birliklerin bir bölümünü geri çekme kararını "olumlu bir işaret" olarak değerlendirdi.

Scholz, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Avrupa'daki güvenlik sorunlarının sadece "Moskova ile birlikte hareket edilmesi" durumunda çözülebileceğini kaydetti.

“BENİM NESLİM İÇİN AVRUPA'DA SAVAŞ DÜŞÜNÜLEMEZ HALE GELDİ”

Diyalog içinde olmanın önemine dikkat çeken Scholz, Ukrayna krizinde diplomatik imkanların henüz tükenme noktasında olmadığını belirtti.

Durumun zorluğu ve ciddiyetine karşın, çözümsüz olmadığını ifade eden Almanya Başbakanı müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. "Benim neslim için Avrupa'da savaş düşünülemez hale geldi" diyen Scholz, politikacıların barışın korunması için çaba göstermesi gerektiğini aktardı.

PUTİN’DEN ILIMLI MESAJLAR

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de görüşme sonrasında ılımlı mesajlar verdi.

Avrupa güvenliği konusunda Batı ile birlikte iş birliği içinde olmaya hazır olduğunu ifade eden Putin, "Müzakere yolundan gitmeye hazırız. Biz Avrupa'da savaş istemiyoruz" dedi.

Putin, Ukrayna'nın doğusunda yaşananların ise bir "soykırım" olduğunu savundu ve bölgedeki çatışmaların Minsk barış süreci çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti. Putin, ülkesinin NATO'dan talep ettiği güvenlik garantilerine ise henüz "tatmin edici" bir yanıt gelmediğini de söyledi.

NATO AÇIKLAMASI

Bir süre önce NATO'dan "güçlü, güvenilir ve uzun vadeli güvenlik garantileri" istediklerini açıklayan ve İttifak'ın doğuya genişleme sürecinin durdurulmasını talep eden Putin, Scholz ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada da Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği konusunun "şimdi" çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Almanya Başbakanı Scholz ise NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin şu anda gündemde olmadığını vurguladı.