PTT’nin taşeron işçileri Türkiye genelinde iş bıraktı. Yapılan yeni sözleşmeye tepki gösteren işçiler, haklarını alana kadar eylemin süreceğini söyledi.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) bünyesinde taşeron olarak çalışan işçiler sefalet sözleşmesine karşı birçok ilde iş bıraktı. 

Önceki sözleşme dönemlerinde asgari ücrete ek olarak çalıştıkları birimlere göre yüzde 30, 35 ve 40 oranında zam alan 14 bin dolayında taşeron işçinin yeni sözleşme döneminde zam oranları düşürüldü. Zam beklerken daha önceki sözleşmelerde yer alan haklarının da ellerinden alındığını kaydeden işçiler; İstanbul, Kocaeli, Bursa, Elazığ, Dersim ve Batman'ın da aralarında olduğu birçok kentte iş bıraktı. Yeni sözleşmeyle birlikte asgari ücretin sadece yüzde 15 üzerinde zam alacaklarını bildiren işçiler, "Eski sözleşmelerin yeniden düzenlenmesini 14 bin taşeron işçisi için istiyoruz" çağrısında bulundular. Birçok ilde iş bırakan işçiler, sözleşme kendi talepleri doğrultusunda yapılana kadar eylemlerini sürdüreceğini kaydettiler.

SEFALET SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETMİYORUZ

PTT işçileri aynı zamanda dün bir açıklama yayınlayarak seslerinin duyulmasını istedi. Yapılan açıklamada sefalet sözleşmesini kabul etmiyoruz diyen işçiler, “PTT A.Ş. bünyesinde çalışan kargonuzu, postanızı, mektuplarınızı, tebligatlarınızı taşıyan ve her gün evinize girip çıkan, senelerce yüzlerimizi tanıdığınız taşeron işçileriz. Ülkeyi sokak sokak bilen, çuvallarca kargo sırtlayan taşeron işçileriz. Bugün sözleşme yenileme tarihimiz ve bugüne kadar bulunduğumuz ile ve yaptığımız işe göre değişen asgari + yüzde 40, yüzde 35 ve yüzde 30 olan ücretlerimiz asgari ücret yüzde 20, yüzde 15, yüzde 10’a düşürüldü. Yol yemek hakkıyla dengelendiği söylense de bayram, hastalık, yıllık izin gibi her ay mutlaka denk gelen durumlarda ücretimiz düşük yatacak. Sosyal haklar hesaplamaya dahil olmadığı için emeklilik günlerimiz, geleceğimiz için biriktirdiğimiz sigorta primlerimiz ve ay sonunu getirmemize yarayan mesai ücretlerimiz düşecek. Biz koca bir çınar olduğunu söyleyen PTT kurumunda her seçim öncesi kadro vaadi verilen, geçim bu denli zorlaşmış, asgari ücrete dahi ara zam yapıldığı bir dönemde ücret hakları düşürülmüş taşeron işçileriz.

Talebimiz çok açıktır diyen PTT işçileri açıklamalarını şöyle noktaladı, “eski sözleşmelerimizin yeniden düzenlenip önümüze koyulmasını 14 bin taşeron işçi için istiyoruz. Talebimiz gerçekleşene kadar dağıtım merkezlerimizde bekliyoruz. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği için kurumun tüm yükünü sırtlanmış biz taşeron işçilerin bu talebinin dikkate alınacağını umuyoruz. Bize destek olun, her gün evinize misafir olan taşeron işçiler hakkını alsın.”