Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Coşkun, fazla et ve protein tüketimin böbreklerde hasara neden olduğunu söyledi. Coşkun, "Aşırı beslenmek iyi beslenmek değildir. Afrika’da yetersiz beslenme var, siroz oluyorlar. Biz de aşırı beslenme karaciğer yağlanmasından başka hastalıklar ortaya çıkıyor. Guttan tutunda işte kolesterol yüksekliğine bağlı damar sertliği gibi" dedi.

Doğal beslenmenin önemine dikkat çeken Coşkun, şunları söyledi:

"BÖBREKLERDE HASARLAR OLUŞTURUR"

"Doğal beslenmeye çalışalım. Yazın, yaz meyve ve sebzesini tüketelim. Kışın, kış sebzelerini yiyelim. Bunu dışında sofradan tıka basa doyarak kalkmamak vücut için son derece yararlı bir yöntemdir. Bir de Trakya Bölgesi ve Balkanlarda aşırı et tüketiliyor. Etli gıdaların da bir miktar daha beslenmedeki yerinin azaltılmasında fayda var. Et yani protein vücuda alındıktan sonra karaciğer tarafından metabolize edilir. Et yakıldıktan sonra ürik asit yani üre ve ürik asit grubu yani kömür yandığı zaman nasıl cüruf çıkıyorsa et de tüketilirken karaciğer tarafından parçalanıyor ve ortaya çıkan ürünler böbreklerden atılıyor. Böbreklerden atılırken aynı zamanda böbreğin ince, dar filtrelerini, kanallarını kırık cam parçası gibidir ürik asitler, kenarları çok keskindir. Bunları çizer ve 5-10-15 yıl içerisinde bunların çizmesi sonucu böbreklerde hasarlar oluşturur, aşırı protein almak, etli beslenmek.

"GÜNLÜK 120 GRAM PROTEİN İHTİYACIMIZ VAR"

Günlük 120 gram protein ihtiyacımız var. Bunu et, süt, peynir, yumurta, yoğurt veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdalardan alabiliriz. Dolayısıyla aşırı beslenmek iyi beslenmek değildir. Afrika’da yetersiz beslenme var, siroz oluyorlar. Biz de aşırı beslenme karaciğer yağlanmasından başka hastalıklar ortaya çıkıyor. Guttan tutunda işte kolesterol yüksekliğine bağlı damar sertliği gibi…"