ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na S-400 yaptırımlarının Türkiye'nin askeri kabiliyetini zayıflatma niyeti taşımadığı mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Türkiye'ye karşı 14 Aralık'ta açıklanan S-400 yaptırımları sonrasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaparak yaptırımların Türkiye'nin askeri kapasitesini zayıflatmayı amaçlamadığı yönünde güvence verdiği bildirildi. Bakanlık sözcüsü Cale Brown'ın açıklamasına göre bu hafta içinde yapılan görüşmede Pompeo, Çavuşoğlu'na 'yaptırımların amacının Rusya'nın önemli gelirlere, erişim ve nüfuza ulaşmasını engellemek olduğunu' söyledi.

"MESELEYİ İŞ BİRLİĞİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜN"

DW Türkçe'nin aktardığına göre Brown, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerine yönelik yaptırımların "Türkiye'nin ya da herhangi bir müttefik ya da partnerin askeri kapasitesini ya da muharebe gücünü zayıflatma niyeti taşımadığını" kaydetti. Pompeo'nun görüşmede ayrıca Çavuşoğlu'nu, 'S-400 meselesini ABD ile Türkiye arasında savunma alanında on yıllara dayanan iş birliğine uygun bir şekilde çözmeye ve NATO sistemleriyle uyumlu alımlar yapma taahhüdüne bağlı kalmaya' çağırdığı belirtildi. Washington'ın ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) çerçevesinde pazartesi günü açıkladığı yaptırımlarla, kurum olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SSB Başkanı İsmet Demir ve üç üst düzey SSB yetkilisi hedef alınmıştı. Yaptırımlar uyarınca SSB'ye tüm Amerikan ihracat izinleri ve yetkilendirmeleri ile krediler yasaklanmış, listeye alınan SSB yetkililerinin de ABD'deki mal varlıkları dondurularak vize kısıtlamaları getirilmişti.