İstanbul Kadıköy’de maske takmadığı gerekçesiyle darp edilerek, gözaltına alınan Rana Batı hakkında 9 yıl 4 aya, Zeynep K. hakkında ise 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Polisler hakkındaki soruşturmaya ise takipsizlik kararı verildi.

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Altıyol meydanında maske kuralına uymadığı gerekçesiyle Rana Batı ve Zeynep K., polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı. Sosyal medyada paylaşılan şiddet görüntüsünün tepki çekmesinin ardından polisler görevlerinden uzaklaştırılmış ancak kısa bir süre sonra iade edilmişlerdi. Rana Batı ve yanındaki arkadaşı Zeynep K. hakkında ise soruşturma açılmıştı.

İKİ KADIN HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

Soruşturmayı tamamlayan başsavcılık iki kadın hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, “Şüpheli Rana Batı’nın kurallara uygun maske takmadığı için polisler tarafından uyarıldı” denildi. DHA’nın haberine göre iddianamede, Batı’nın olay yerinden uzaklaşırken polislere yönelik küfür ve hakaret içerikli sözler söylediği iddia edildi. Ardından polislerin, kadınları şikayetçi olacaklarını söyleyerek, karakola götürmek istediği ifade edildi. İddianamede, “Müşteki polis memuru B.S., şüpheli Rana Batı’yı etkisiz hale getirebilmek ve devam etmekte olan saldırıyı önlemek amacıyla zor kullanma sınırları içerisinde müdahalede bulunduğu” ileri sürüldü.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Batı’nın polisleri yaraladığı öne sürülen iddianamede yöneltilen suçlamalar, Batı ile Zeynep K. tarafından reddedildi. İddianamede, Rana Batı hakkında “Zincirleme şekilde görevi yaptırmamak için direnme” ve “Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret” suçlarından 2 yıl 15 günden 9 yıl 4 aya kadar, Zeynep K. hakkında da “Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıl 5 aydan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istendi. İddianamenin gönderildiği Kartal’daki İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nin 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor.

POLİSLER İÇİN TAKİPSİZLİK KARARI

Öte yandan polisler hakkında, “Görevi kötüye kullanma”, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması”, “Cinsel saldırı” ve “Cinsel taciz” suçundan yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Karara gerekçe olarak ise polislerin Batı’ya yönelik müdahalesinin yasal sınırlar içinde kaldığı öne sürüldü.