Piyasalar, dünyanın farklı bölgelerinden gelecek haber ve verileri beklerken, ilk göstergeler negatif bir başlangıca işaret ediyor. Türkiye’de bugün ödemeler dengesi ve işsizlik verileri açıklanacak, Perşembe günü ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı için toplanacak.

Küresel piyasalar geçen haftayı olumlu veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ile pozitif bir seyirde geçirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası'nın düzenlediği Bahar Toplantıları’nda yapılan açıklamalar ABD ve Avrupa borsalarında yukarıya doğru gidişe destek olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,66 seviyesinde dengelendi. IMF, küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 5,5'ten yüzde 6'ya, 2022 için yüzde 4,2'den 4,4'e yükseltti.

ABD’DE GÜNDEM ENFLASYON

ABD'de cuma günü yüzde 1 olarak açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin ardından gözler Salı günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi verilerinde. Avrupa Birliği ve İngiltere’de de olumlu seyrin devam edeceği ifade ediliyor. Asya piyasaları bu sabah yeni haftaya negatif verilerle başladı. Özellikel otomotiv sektöründen başlayarak diğer alanlara da yayılan “çip krizi” piyasaları sallıyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın çip üreticileri ile bugün görüşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE’DE GÜNDEM FAİZ VE PANDEMİ

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, Ramazan ayıyla artacak pandemi tedbirleri ve Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı yurt içinde en önemli başlıkları oluşturuyor. Bu gelişmeler piyasaların seyrini de doğrudan etkileyecek. Türkiye’de artan yeni tip koronavirüs vaka sayıları ve artan tedbirler ekonomideki göstergeleri negatif etkiliyor. Cuma günü yüzde 0,5 artışla 8,18'den günü tamamlayan dolar, günün ilk saatlerinde yatay bir seyir izliyor. Bugün açıklanacak veriler arasında ayrıca şubat ayı cari işlemler dengesi ve şubat ayı iş gücü istatistikleri de bulunuyor.

UZMANLAR UYARIYOR

T24’te ekonomik beklentilerle ilgili bir yazı kaleme alan Barış Soydan, “piyasada yangın çıkarma potansiyeli” bulunan üç önemli gelişmeden söz ediyor. Soydan, özellikle Amerika'da açıklanacak tüketici enflasyonuna, perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararına ve  Cuma günü Çin’den gelecek ilk çeyrek büyüme oranlarına dikkat çekiyor. ABD’de enflasyon oranında artış beklentisini yoğun pandemi desteklerine bağlayan Barış Soydan, yazısını şöyle sürdürdü: “Tahvil faizlerini artırmıyor olsa Amerika'nın enflasyonu bizi ilgilendirmezdi. Ama Amerikan devlet tahvillerinin faizindeki yükseliş bizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü tahvil faizi yükselince gelişmekte olan ülkelerdeki sıcak paranın bir kısmı evine geri dönüyor. Tahvile rağbet artınca doların tüm dünyada değeri yükseliyor.”