HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve milletvekillerinden oluşan HDP heyeti, demokratik ve katılımcı bir bütçe hazırlamak amacıyla başlattıkları “Bütçe Buluşmaları” kapsamında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Oya Ersoy, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, HDP Emek Komisyonundan sorumlu eş genel başkanı Şaziye Köse'den oluşan heyeti DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, DİSK yönetim kurulu üyesi Seyit Aslan karşıladı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Bütçe Buluşmaları kapsamında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunu (DİSK) ziyaret etti. Burada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile görüşen Buldan şunları söyledi: 

"Değerli arkadaşlar hepinize sevgilerimizi saygılarımızı sunuyoruz  HDP heyeti olarak bugün DİSK’i ziyaret ediyoruz. Sayın Başkana ve heyetine bizleri kabul ettikleri için teşekkür ediyoruz. HDP olarak Türkiye’nin ekonomik sorunları başta olmak üzere birçok sorunuyla yakından ilgileniyoruz. Bugün Türkiye toplumunun tamamını ilgilendiren bir mesele, ekonomi ve yoksulluğun bu kadar derinleşmesi. Böyle bir dönemde, bütçenin yaklaştığı bir dönemde DİSK’i ziyaret etmenin önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyoruz. İstanbul’dayız, işçinin emekçinin en fazla olduğu bir kentteyiz. Hem işçilerin hem emekçilerin, kadınların sorunlarını konuşmak, ekonominin düzeltilebilmesi için neler yapabileceğimizi konuşmak için buradayız. Bütçenin Genel Kurula geleceği bir zamanda HDP olarak taleplerimizi Genel Kurulda ifade etmeden önce sizlerle ortaklaşmak üzere burdayız. 

Arkadaşlarımız Ağrı’daydı. Ağrı’ya gittiler yoksulluğun en derin yaşandığı kentten halkın bütçesi kampanyanın startını verdiler. Bunun ikinci ayağı olan İstanbul programlarında da birkaç buluşma ve ziyaret gerçekleştirdi. Bugünkü DİSK görüşmesine ben dahil oldum. Bundan sonraki görüşmelerde ben de zaman zaman arkadaşlarımıza eşlik edeceğim, gittiğimiz yerlerde görüşlerimizi paylaşacağız.

Arzu Çerkezoğlu Pervin Buldan 2

"ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI"

HDP olarak bütçe aşamasında asgari ücret meselesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebimizi her gittiğimiz ortamda ve gördüşmelerde ifade etmeye çalışacağız. Bugün asgari ücret Türkiye’de yoksul kesim başta olmak üzere işçinin, emekçinin hayatını olumsuz etkiliyor. Biz asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve 5 bin TL olması yönünde teklifimizi hem Genel Kuruldaki bütçe görüşmelerinde hem de bu görüşmelerde dile getireceğiz. Hükümete de bu taleplerimizi ileteceğiz, sizin de bu konudaki görüşlerinizi iletmek isteriz. Asgari ücret 12 Eylül öncesi toplumsal ücret olarak ifade edilirdi, bugün yine aynı noktaya gelmesi konusunda düşüncelerimizi belirtmek isteriz. Asgari ücret sadece bir işçiyi değil milyonları ilgilendiren bir mesele olduğu için bir toplumsal ücret olarak ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

"BÜTÇE TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINA UYGUN OLMAYAN KURUMLARA AKTARILIYOR"

Bütçe görüşmelerinde asgari ücrete ayrı bir pay ayrılması yönünde arkadaşlarımızın teklifi olacak. Biliyoruz ki bütçenin temel olarak ağırlıklı olarak savaşa ayrıldığını ve toplumu rahatlatacak, toplumun istihdam alanını genişletecek bir bütçe planlaması yapılmıyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak milli savunma başta olmak üzere Türkiye’nin çıkarlarına olmayan kurumlara ayrılıyor. Biz bütçenin işçiye, emekçiye, kadına, gence aktarılması yönündeki taleplerimizi bu dönem yine ifade edeceğiz.

"SENDİKALAŞMA VE ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

En büyük sorunlardan bir tanesi olan sendikalaşma ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması konusunda arkadaşlarımız görüşlerini paylaşacaklar. Çünkü yoğun saldırılar başladı son dönemlerde. Dolayısıyla bu engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. İşçinin boykot etme, itiraz etme hakkının önündeki engellerin tümüyle kaldırılması gerekiyor. HDP olarak bunu savunuyoruz.

"TEMEL İHTİYAÇLAR HALKA ÜCRETSİZ SAĞLANMALI"

Bugün çok karşılaştığımız bir durum zamlar. Elektriğe, doğalgaza, suya zam geldi gelmeye devam ediyor. Suyun, doğal gazın ve elektriğin, bu temel maddelerin bir kısmının ücretsiz olarak halka teslim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızın plan bütçe döneminde görüş ve düşünceleri yansıyacaktır. HDP olarak bu konuyu sizinle paylaşmak istedik.

Umut ediyor ve diliyoruz ki Türkiye’nin ekonomisine bir faydamız olur. Hep birlikte bu mesele üzerinde neler yapacağımızı birazdan konuşacağız. Ama gidişat gidişat değil. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir mesele. Yoksulluk gittikçe derinleşiyor ve yandaş şirketleri koruyan bir AKP hükümetiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin tamamanını düşünen bir zihniyet yok, Türkiye'deki işçiyi, esnafı, emekçiyi, kadını düşünen bir yerden yaklaşılmadığı için biz HDP olarak bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşmak için buradayız. 

ÇERKEZOĞLU: İKTİDARIN POLİTİKASI BİR AVUÇ YANDAŞI KORUMAK

"HDP heyetinin ve Sayın Genel Başkanın DİSK’i ziyaret etmesi ve böyle önemli gündemler öncesi görüş ve düşüncelerimizi paylaşma olanağı verdiği için teşekkür ediyoruz. Türkiye pandemiye normal koşullarda yakalanmadı. İktidarın her zaman politikaları bir avuç yandaşı korumak üzerinde şekilleniyor. Türkiye pandemi sürecinde yurttaşlarına en az destek veren iki ülkeden biri. Kadın ve genç işsizliği korkutucu boyutlarda. Korkunç boyutlarda gelir kaybını yaşıyoruz. Böyle bir dönemde Meclis açıldı ve bütçe görüşülecek. Aralıkta asgari ücret belirlenecek. Türkiye’de yaşanan bu tabloya nefes aldıracak küçük de olsa bir takım acil talepler üzerinden biz de acil bir kampanya başlattık. 1 Ekim günü burada kampanyamızı başlattık. Bütün Türkiye’de bu süreci örgütlenmeye başlıyoruz. Asgari ücretle ilgili Mecliste sizi ziyaret etmiştik, asgari ücretin vergi dışı bırakılması temel talebimiz. Bu talebimiz daha yakıcı bir bir hale geldi.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ ÜCRETİNİN EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALI"

Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden biri Türkiye’de. Hem dolaylı vergiler ve ücretten alınan vergiler bu adaletsizliği oluşturuyor. Ücretler giderek geriliyor. Türkiye’de 13 milyon emekli var ve ücretleri son derece kısıtlı. En düşük emekli ücretinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel tüketim maddeleri bir diğer gündem maddemiz. Her ay hepimizin evine 4 fatura geliyor ve bunların bir kısmının ücretsiz olması ve vergi kesintilerinin yapılması temel taleplerimizden biri."

Heyetler basına kapalı görüşmelerine devam etti.