Uzun ve ince pamuk elyafının birkaç defa taranması ile elde edilen iplik türüne “penye ip” adı verilmektedir. Dokuma ve örme ürünlerde yaygın olarak kullanılan penye ip, son derece yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. tişört ve bluz gibi giyim ürünlerinin yapıldığı penye kumaşların 2 veya 3 cm kesilerek elde edildiği iplik türüne de penye ip denilmektedir. Penye ipler, tekstil ürünlerinden kalan pamuk parçalarından da üretilebilmektedir. Bu nedenle penye iplerin çok farklı seçenekleri bulunmaktadır. Penye ipler hem yetişkin ürünlerinde hem de bebek ürünlerinde oldukça tercih edilen bir iplik türüdür. Penye ip, bebek ve çocuk ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pamuk içerikli olan penye ipler, bebeklerin hassas ciltlerinde herhangi bir tahrişe ve alerjik reaksiyona sebebiyet vermemektedir. Günlük kullanım için ideal olan penye ipler, uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

●    Penye İp İle Ne Yapılır?

Sağlamlığı ve yumuşaklığı ile ön plana çıkan penye ip, en çok kullanılan örgü ipleri arasında yer almaktadır. Giyim ürünlerinde yaygın olarak tercih edilen penye ip, ev dekorasyon ürünlerinde de tercih edilmektedir. Penye ip ile her yaş grubuna uygun çanta modelleri tasarlanabilmektedir. Kombinlerin tamamlayıcısı olan çantalar, farklı penye ip seçenekleri ile çok farklı renklerde yapılabilmektedir. Yaz aylarında sıklıkla kullanılan plaj çantalarında ise penye ipler sıklıkla tercih edilmektedir. Sonbahar ve kış aylarında ise battaniye yapımında kullanılabilmektedir. Penye ipler ie sepet, halı, paspas, saksı, kilim, oyuncak sepeti, anahtarlık ve puf gibi ev dekorasyon ürünleri yapılabilmektedir.

Kutu, puset ve telefon çantası gibi kişisel ürünlerin de tasarlanabildiği penye iplerin her zevke uygun çok sayıda renk alternatifi bulunmaktadır. Penye iplerin farklı kalınlıklarda olan modelleri bulunmaktadır. Ağırlık taşıması gereken ürünlerde kullanılan penye iplerin kalın olması önerilmektedir. Detay ve desen içeren ürünlerde ise ince penye ipler kullanılabilmektedir. Penye ipler ile oluşturulan ürünlerin kusursuz görünüm kazanabilmeleri için uygun örgü şişi ve tığının kullanılması gerekmektedir. Penye ip ambalajı üzerinde tavsiye edilen örgü şişi ve tığı yazılıdır. 

●    Penye İp Renkleri

Penye iplerin çok çeşitli renk seçenekleri mevcuttur. Her yaş grubundan kadın ve erkeğe yönelik penye ipler hem yetişkin ürünlerinde hem de bebek ürünlerinde kullanılabilmektedir. Penye ipler, tekstil ürünlerinin kalan parçalarından da üretilebildiği için desenli ve renkli modeller bulunabilmektedir. Bebek ürünlerinde en fazla tercih edilen renkler arasında ise; mavi, pembe, sarı ve beyaz bulunmaktadır. Hem ana renklerin hem de ara renklerin her tonunda penye ip bulmak mümkündür. En çok tercih edilen penye ip renkleri; kırmızı, mor, yeşil, beyaz, turuncu, gri, siyah, beyaz, pembe, sarı, mavi, fuşya, mürdüm, krem, kahverengi, bej, su yeşili, hasır rengi, gold ve taba rengidir.