Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen ve 130 kişinin ölümüne ve 350 kişinin yaralanmasına neden olan IŞİD saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülüyor.

20 SANIK YARGILANACAK

Davada Paris'te bulunan ceza mahkemesi, bugünden itibaren 9 aylık bir süreçte aralarında sağ kalan tek saldırgan olan Salah Abdeslam'ın da aralarında olduğu 20 sanığı yargılayacak. 

ışid-4

FRANSA TARİHİNDE GÖRÜLEN EN BÜYÜK DAVA

Saldırıdan 6 yıl sonra başlayacak dava, Fransa tarihinde görülen en büyük dava olacak. Davada 20 farklı ülkeden 1800 kişinin davacı olarak yer aldığı kaydedildi. Dava süresince 300'e yakın tanık dinlenecek. Tanık olarak ifade verecekler arasında dönemin cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyor.

DAVAYA İLİŞKİN İDDİANAME YAKLAŞIK 1 MİLYON SAYFA

Dava kapsamındaki duruşmalar 25 Mayıs 2022 tarihine dek sürecek. Davaya ilişkin iddianamenin yaklaşık 1 milyon sayfa olduğu ve 542 bölümden oluştuğu kaydedildi.

DAVA 25 MAYIS 2022'DE SONUÇLANACAK

Mahkemenin Eylül ayından Ekim ayına kadar tanıkları dinleyeceği belirtildi. Duruşmaya katılacak olan sanıkların ifadesiyse 2022 yılından itibaren dinlenmeye başlanacak. Sanıklardan 12'si, müebbet hapis cezasıyla karşı karşıyayken, üç sanık tutuksuz olarak yargılanıyor. Mahkemenin takvimine göre dava, 25 Mayıs 2022 tarihinde sonuçlanacak.

saldırı-10

NE OLMUŞTU?

Fransa'nın başkenti Paris'te, Bataclan'da yapılan konsere IŞİD tarafından 13 Kasım 2015 günü saldırı düzenlenmiş, saldırıda 90 kişi yaşamını yitirmişti.. Kentin diğer kesimlerinde düzenlenen intihar saldırılarında ise 40 kişi yaşamını yitirmişti.

SALONUN AYRISI OTOMATİK SİLAHLA TARANDI

Herşey yalnızca bir kaç dakikada oldu. Aynı anda 3 yerde patlama oldu. 3 kişi kendini Stade de France önünde patlattı. Aynı anda 3 terörist, Amerikan Rock grubu Eagles of Death Metal konserinin olduğu Bataclan’a girdi. Salonun yarısını otomatik silahlarla taradı. Üçüncü bir grup ise eş zamanlı olarak Paris’in 10 ve 11’inci bölgelerindeki barlarının teraslarında eğlenen insanları taradı. Toplam 130 kişi yaşamını yitirdi. Paris saldırıları, Fransa tarihinin, 2 Dünya Savaşı’ndan bu yana en çok kayıp verilen terör saldırısı olarak tarihe geçti. Üstelik ilk kez Paris'te canlı bomba eylemleri yapılmıştı.

EBAYUD, 'PARİS SALDIRILARININ BEYNİ' YAKALANDI

Fransız polisi, saldırıdan 5 gün sonra Saint Denis banliyösünde bir apartmana baskın düzenledi. Apartmanda Abdelhamid Ebayud’un olduğu ve saldırıların Suriye’ye giden Fransız Abayud tarafından planlandığı ve Ebayud’un saldırının beyni olduğu söylendi. Suriye’de olduğu sanılan Ebayud, Paris saldırılarının beyni olarak Paris’e bir kaç kilometre uzakta ele geçirildi.

SALDIRILARI YAPAN 9 IŞİD ÜYESİ KENDİLERİNİ HAVAYA UÇARDI

Saldırıları yapan 9 terörist kendilerini havaya uçurdu. Azmettirici Abdelhamid Ebayoud Saint Denis banliyösünde vuruldu. Yalnızca bir tek kişi, Salah Abdeslam adındaki 26 yaşındaki saldırgan, Brüksel'den Muhammed Abrini adındaki arkadaşından yardım isteyerek polis daha kendi kimliğini belirlemeden, tam tabiriyle "elini kolunu sallayarak" Belçika sınırındaki polis kontrolundan kendi kimliklerini göstererek kaçmayı başardı. Kardeşi Brahim Abdeslam kendisini patlatırken, Salah Abdeslam yaşamayı seçerek belindeki intihar kemerini Paris'in 18'inci mahallesinde bir çöp bidonuna attı. Brüksel'de doğduğu mahalle olan Molenbek'e kaçarak burada 4 ay saklanmayı başardı. Bütün Avrupa polisinin bulmak için seferber olduğu Salah Abdeslam'ın izine, 15 Mart'ta rastlandı ancak o, çatıdan kaçmayı başardı. Ama 18 Mart'ta yine Molenbek'te, polis operasyonunda canlı olarak yakalandı. Bütün Avrupa'da aranan Abdeslam doğduğu eve sadece 500 metre uzaklıktaki bir apartman dairesinde ele geçirildi. Brüksel saldırısını düzenleyen Molenbek çetesinin mensubu olan Abdeslam'ın yakalanması, Brüksel'i yasa boğan 24 Mart Zaventem Havaalanı ve metro istasyonu saldırılarını tetikledi.

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/fransa-yi-sarsan-cihatci-saldirilar/3281211.html