Milletlerarası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), daha evvel siyasetçiler, iş insanları ve başka çok sayıda ismin vergi cennetlerine nasıl para aktardığını ortaya çıkaran Pandora Papers (Pandora Belgeleri) araştırmasında yeni evrakları kamuoyuna açıklıyor. ICIJ’in paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin katıldığı yeni Pandora Papers araştırması, 31 ülkede faaliyet gösteren 14 “hukuk” ve “finansal danışmanlık” firmasından sızan yaklaşık 12 milyon dokümandan oluşuyor.

ICIJ’in veritabanına iki offshore hizmet sağlayıcısından aktarılan evraklarda Panamalı hukuk firması Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) ve Britanya Virjin Adaları merkezli Fidelity Corporate Services‘ten elde edilen 15 bini aşkın offshore şirket, vakıf, tröst ve öbür kuruluşların hak sahiplerinin bilgileri yer alıyor.

TÜRKİYE'DEN 131 İSİM LİSTEDE

Bugün yayınlanan yeni listede Türkiye’den offshore şirketlerine para aktaran 131 isim daha yer alırken offshore şirket sahibi olan bu isimlerin 114’ü Alcogal, 17’si ise Fidelity müşterisi olduğu görüldü.

ICIJ’in veritabanında yayınlanan isimler ortasında DW Türkçe’nin de daha evvel haberleştirdiği Rönesans Holding’in kurucularından Ayşe Ilıcak, Eski Turizm Bakanı Erol Yılmaz Akçal’ın eşi, kızı ve yeğenleri, Borusan Holding İdare Konseyi Lideri Ali Ahmet Kocabıyık, eski eşi Ayşe Zeynep Kocabıyık, kız kardeşi Borusan Holding İdare Şurası Lider Yardımcısı Zeynep Hamedi, dünyanın sayılı zenginlerinden İpek-İnan Kıraç, bir periyot CHP Genel Lider Yardımcılığı da yapan eski diplomat Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen ve MARS Entertainment Group’un eski ortağı, üretimci Muzaffer Yıldırım’ın yanı sıra dikkat çeken diğer isimler de var.

2019’da Hexagon Danışmanlık, 2020’de ise Kıraça Holding’deki paylarını, “para transferi dolandırıcılığı” ve “kara para aklama” kabahatleri nedeniyle 19 Haziran’da Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’a devreden Jan Nahum ve eşi Sevinç Nahum da listede. Öteki yandan Alarko Turizm Group Lideri Edip İlkbahar, Eroğlu Holding İdare Heyeti Lideri Nurettin Eroğlu, Gantek Teknoloji İdare Heyeti Lideri ve Cook Adaları Türkiye Fahri Konsolosu Ahmet Şefik Öngün, Gülman Group’un sahibi Kemal Gülman ve Kamhi ailesinden Rıfat, Renee ve Karen Kamhi de bu isimler arasında.

Dokümanlara nazaran Jan Nahum ve eşi Sevinç Nahum’un Mart 2007’de Alcogal şirketi üzerinden Britanya Virjin Adaları’nda kurduğu Valmoza Limited isimli bir şirketi var. Alarko Turizm Group Lideri Edip İlkbahar Britanya Virjin Adaları merkezli Wickmar International Ltd, Kamhi’ler Dillingham Finance Limited isimli offshore şirketlerin sahipleri.

Dünya genelinde açıklanan diğer isimleri ve daha fazlasını görmek için tıklayınız.