Yüzden fazla alanda başlayan ve günlerce söndürülemeyen orman yangınlarına karşı etkin önlemleri ve müdahalede doğru kararları almamakla yangınlara karşı hazırlık yapmamakla eleştirilen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, görev sürecinde tartışmalı atamalar yaptı. Sayıştay tarafından mevzuata aykırı atamalar yaptığı tespit edilen Pakdemirli, AKP’li isimleri de herhangi bir deneyimi olmamasına rağmen önemli pozisyonlara getirdi.

Erdoğan’ın, “Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir” sözlerinin ardından 2018 yılında özel sektörde yöneticilik görevinden istifa ederek Tarım ve Orman Bakanlığı görevine getirilen Bekir Pakdemirli, yaptığı atamalarla dikkat çekiyor. Pakdemirli’nin tartışmalı atamalarından ilki, bakan olarak atandıktan sadece birkaç ay sonra gerçekleşti.

YAPTIĞI ATAMALARLA DİKKAT ÇEKİYOR

Sayıştay’ın 2019 yılı denetimlerinin ardından hazırladığı rapora göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki bazı üst düzey görevlendirmeler, "hukuksuz" yöntemlerle hayata geçirildi. 49 kişiyi işe uygun isim bulunmaması durumunda kullanılması gereken "tedviren” görevlendirme yoluyla işe başlatan Pakdemirli’nin bu yöntemi Sayıştay tarafından tespit edildi. Bu yöntemin hatalı olduğunu bildiren Sayıştay, “Kanuna göre görevlendirme şekilleri tereddüde mahal bırakmayacak kadar açıktır. Bunlar ‘asaleten’ ‘vekaleten’ ve ‘ikinci görev’ olarak üç şekilde tanımlanmıştır. Devlet memurluğunda kadrolarda asil olarak bulunanların yerine zaman zaman o kadroya ilişkin görevleri yürütmek amacıyla bir başka memur görevlendirilebilmektedir. Personel, o kadroya asil olarak atanma niteliğini taşıyorsa ‘vekaleten’ atama, asil olarak atanma niteliğini taşımıyorsa ‘tedviren’ görevlendirme olmaktadır. Tedviren görevlendirmenin kanunda yeri yoktur" ifadelerine yer verildi. Sayıştay’a göre Pakdemirli, mevzuat dışı yöntemlerle 49 kişiyi önemli görevlere atadı. Bu atamaları savunan Pakdemirli ise "Tedviren atamalara, bakanlığımız hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde, aksatılmadan yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Pakdemirli’nin tartışmalı bir diğer ataması, Sermaye Piyasası Kurulu’nun “yolsuzluk" yaptığı gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Ecmel Ercan isimli kişi oldu. Ercan, hakkındaki soruşturma devam ederken Pakdemirli tarafından Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na atandı.

Pakdemirli, bir diğer atama kıyağını, danışmanının kardeşine yaptı. Pakdemirli, danışmanlarından Uğur Sadioğlu’nun Ege Ordu Komutanlığı’nda sivil memur olarak çalışan ve tarım ile orman konularında uzmanlığı bulunmayan kardeşi Fatma Sinem Sadioğlu’nu, Orman ve Köy İşleri Daire Başkanı olarak atadı.

YARDIMCISI AKP YÖNETİCİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yardımcısı da eski AKP milletvekilleri arasından görevlendirildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ataması yapılan Fatih Metin, ayrıca AKP Merkez Karar Disiplin Kurulu Üyesi ve eski Ekonomi Bakan Yardımcısı. Metin, 2019 yerel seçimlerinde Bolu Belediye Başkanlığı’na aday oldu. Seçimlerde CHP’li aday karşısında başarısız olan Metin, daha sonra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atandı.