Yalım, “Vatandaşlar soruyor; son varış noktası Mersin Limanı olan 5 ton kokainin alıcısı kim? Kocaeli de yakalanan 500 kilo kokainin alıcısı kim? Erzurum’da yakalanan 840 kilo eroinin alıcısı kim? Her ay 10 bin dolar rüşvet alan milletvekili kim? Siz bunları açıklamazsınız, siz Savunma Bakanı, siz Ulaştırma Bakanı ve özellikle de İçişleri Bakanı hepiniz zanlısınız” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

“AK PARTİ 2002 YILINDA İKTİDARA GELDİKTEN SONRA SAYIŞTAY RAPORUNA GÖRE 191 KEZ KAMU İHALE KANUNU DEĞİŞTİRDİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine ilişkin söz alan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız şunları söyledi:

“AK Parti 2002 yılında iktidara geldikten sonra Sayıştay raporuna göre 191 kez Kamu İhale Kanunu değiştirdi. Yandaş müteahhitlere yol açmak için değiştirdi. Ulaştırma Bakanlığı’nda, Kamu İhale Kanunu şartları oluşmadığı halde sadece 9 tane ihalenin bedeli 19 milyar 735 milyon lira. Telekom’u özelleştirirken Hariri’ye verdiniz. Hariri geldi parasını ödemeden Telekom’un içini boşalttı, kamu bankalarını dolandırdı, devleti dolandırdı. Tam 10 milyar dolar bu ülkenin parasını çalıp gitti. Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti’ni dolandıran adamla sarayda yemek yiyor. Zehir zıkkım olsun.

Bu kanun değişikliklerinden sonra müteahhitler doymadı. 1’e 3, 1’e 4 kazandılar. Yetmedi bu sefer oturdular anlaştılar, ‘yap, işlet soyalım’ devleti dediler. 2010 yılında Osmangazi Köprüsü’nün anlaşması oluyor. Araba başı 35 dolar artı KDV. Bu anlaşmayı yaparken de Amerika’daki tüketici enflasyonuna göre ayrı bir anlaşma sağlanıyor. 2016’dan 2022’ye kadar toplam enflasyon oranına göre tek bir araba için 51 dolar. Şeytanın bile aklına gelmez. Şeytan bunlar yüzünden ülkeyi terk etti.

Geçen araba 185 lira para ödüyor. Geriye kalan 678 lirayı biz ödüyoruz, geçmeyenler ödüyor. Geçen 10 dolar ödüyor, geçmeyenler 41 dolar ödüyor. Gerçek fiyatı 51 dolar o da bin lira yapıyor. Bin liraya o araç geçmeyeceği için bir oyun oynuyorlar 185 liraya düşürüyorlar geri kalanı da Hazine ödüyor. Hazine’nin her yıl ödediği rakam 9 milyar 736 milyon.”

“MAZOT FİYATLARINDAN BALIKÇILAR DENİZE AÇILAMAZ OLDU”

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de şöyle konuştu:

“Türkiye’de özelleştirme adı altında limanları sattı. En stratejik limanlarımızı gidip sermayesi yurtdışına bağlı kaynaklara sattınız. Sinop’ta bazı ilçelerimizde, baz istasyonlarımız çalışmıyor. 28 tane denize kıyısı olan ili gezdik. Bu 28 tane ilde balıkçılarımızın ve su ürünleri sektörünün sorunlarını sahada tespit ettik. Balıkçılarımız çok dertli, mazot fiyatlarından balıkçılar denize açılamaz oldu. Açılan da tuttuğu balıkla mazot fiyatını karşılayamaz oldu. Balıkçılarımızın daha meslek yasası bile yok. Balıkçılarımıza sahip çıkın. Bir dahaki sene ne balıkçı bulabileceksiniz ne denizlerde balık bulabileceksiniz.”

“YA SESİNİZ KISIK YA KONUŞURSAM YANARIM DİYORSUNUZ YA DA BU İŞLERİN HEPSİYLE İLGİNİZ VE BİLGİNİZ VAR”

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ise şunları söyledi:

“9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde; yolsuzluğun, rüşvetin, kayırmacılığın, 21-B’lerin damga vurduğu, garantili ihalelerle yandaşların cebine milyarların akıtıldığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesini görüşüyoruz. Yolsuzluk liginin açık ara şampiyonu olan bir bakanlığı böyle bir günde mecliste ağırlamak büyük nasip.

AKP döneminin İSKİ Hukuk Müşaviri Ercan Atasever, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaybedilince, jet hızıyla TCDD 1. Hukuk Müşaviri oldu. Atanır atanmaz da TCDD’ye dışardan 12 avukatla sözleşme imzalatıp, 4 bin icra ve dava dosyasını bunlara teslim etti. Tüm davalar, bu avukatların üzerinden yürütüldü ve milyonları hep birlikte götürdüler. Üstüne yetmedi, bunu tespit eden Sayıştay denetçisini de görevden aldılar. Sayın Bakan’ın sesi çıkmadı. Demiryollarında sınavla atanması gereken şube müdürlüklerine 52 kişinin sınavsız ve usulsüz atandığı ortaya çıktı. Bakanın sesi çıkmadı. TCDD’de son 10 yılda 24 milyar zarar ettiği ortaya çıktı. Bakanın sesi çıkmadı.

Eski TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün’ün, İstanbul- Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı ihalesinde eski TCDD Genel Müdürü, bugünün AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman’a verdiği 5 milyon dolarlık rüşvetin belgesi çıktı. Ama bakanın yine sesi çıkmadı. TCDD, Siemens, Kolin üçlüsünün 12 tren seti için toplam 60 milyon dolarlık ihalede rüşvet ağı ortaya çıktı. Bakan’ın sesi çıkmadı. Ankara-İzmir tren hattı 4,3 milyardan 47 milyara çıktı. Bakan’ın sesi çıkmadı. Aynı hatta, 2 milyar 200 milyon avroluk dış kredi üzerine, ERG inşaatın bakanlıktan 1,5 milyar avro fiyat farkı istediği ortaya çıktı. Bakan’ın sesi çıkmadı. Sayın Bakan ya sesiniz kısık ya ‘konuşursam yanarım’ diyorsunuz, ya da bu işlerin hepsiyle ilginiz ve bilginiz var. Hangisi Sayın Bakan? Bari onu söyleyin.” 

“MAALESEF VATANDAŞIN LEHİNE DEĞİL, VATANDAŞI SOYDURAN BİR BÜTÇE VAR”

Kürsünün önüne insan figürü şeklinde üzerinde "Vatandaş soruyor" yazılı döviz koyan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesiyle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ben baktım, okudum, inceledim ve maalesef vatandaşın lehine değil, vatandaşı soyduran bir bütçe var. 3 yıldır Uşak Havalimanı kapalı, niye kapalı? Zafer Havalimanı için. Zafer Havalimanı’na 1 milyon 300 bin yolcu garantisi verildi ama kimse uçmuyor. Bu yıl yine baktık 100 bine yakın bir geçiş var ama verilen garanti tam 13 katı yine tutmadı. Kendi değeri 50 milyon euro olan bu havaalanını kapatın, Uşak Havaalanı’nı açın, bir an önce Uşaklıları rahata kavuşturun.

Bir araç alsanız, aracınıza sigorta yaptıracak firma bulamıyorsunuz. Yabancıların eline tüm sigorta firmaları geçti, maalesef sigorta yaptıracak firma kalmadı. Bugün itibariyle araç alan bir vatandaş trafik sigortasına 4 bin 915 TL ödeyecek, bir de kaza yapmışsa 5’inci basamağa gelirse 14 bin 745 TL. Siz vatandaşa ‘Doğan görünümlü Şahin’i bile çok gördünüz. Çünkü vatandaş artık aracına sigorta yaptıramıyor.”

Yalım, dövizi bakanlara doğru göstererek şu soruları yöneltti:

“Vatandaşlar soruyor son varış noktası Mersin Limanı olan 5 ton kokainin alıcısı kim? Kocaeli de yakalanan 500 kilo kokainin alıcısı kim? Erzurum’da yakalanan 840 kilo eroinin alıcısı kim? Her ay 10 bin dolar rüşvet alan milletvekili kim? Siz bunları açıklamazsanız, siz Savunma Bakanı, siz Ulaştırma Bakanı ve özellikle de İçişleri Bakanı hepiniz zanlısınız” dedi.