TBMM Genel Kurulu’nda bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçeleri görüşülüyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP sözcülerinin Genel Kurul’da dile getirdiği “100 yıllık Kürt düşmanlığı” sözüne yanıt verdi. Özel, şunları söyledi:

“Bu tip konular hem hassas hem de üzerinde çok dikkatle söz kurulması gereken konular, bizim tarafımızdan da. Hep söyledik; geçmişten husumet çıkarmak değil, geçmişte yaşananları iyi okuyup buradan ders çıkarmak gerek diye düşünüyorum. Ayrılıkları değil birlik, beraberlik ve kardeşliği yükseltmek gibi görevimiz var. 100 yıllık Cumhuriyet var, Kurtuluş Savaşı var. Kurtuluş Savaşı’ndan önce emperyalist saldırıya birlikte savaşmış ve aynı yerde koyun koyuna yatan dedelerimiz var. Devamında, Cumhuriyet döneminde, bir cumhuriyetin kurulması, tek parti dönemi, çok partili rejime geçiş, demokrasi ve ilerleyiş var. O 100 yılın içinde yaşanmış elbette acılar da var. Bu ülkede Aleviler, Kürtler, Türkler acı çekti. Ama bu ülkede kendini öteki hissetmiş, bugün kendini ötekileştirilmiş hissettiğini söyleyen biri varsa ‘Sen yalan söylüyorsun’ demek hiçbirimize yakışmaz. Bunun böyle olmadığına ikna etmek, bunun böyle olmayacağı yarınları hep beraber inşa etme görevimiz var.

“İŞÇİNİN ALIN TERİNİN, ANNENİN GÖZYAŞININ RENGİ OLMAZ”

Geçmişten husumet çıkarmak değil, varsa geçmişte yaşanmış birtakım acılar, oradan ders çıkarmak, geriye değil ileriye bakarak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını hep beraber inşa etmek gibi görevimiz var. İki şeyin renginin olmadığına inanıyoruz. Bir işçinin alın terinin rengi yoktur, bir de annenin gözyaşının rengi yoktur. Biz, ikinci yüzyılda, hiçbir annenin ağlamadığı, evlat acısı çekmediği bir cumhuriyeti, bu parlamentoda bulunan herkesle; bulunamayan, farklı düşünen herkesle birlikte inşa etmenin yolunu bulmalıyız. Biz, CHP olarak bu yolda yolcuyuz. Bizim hedefimiz bu.”