CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, Osmaniye’de arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı yönündeki açıklamasına Osmaniye’de bir enkaz önünde tepki gösterdi. Özel, “Koordinasyonsuzluğun üstüne bir de duyarsızlığı eklemeyin. Fuat Oktay’ın önce çalışmalar tamamlandı deyip sonra da tamamlanma aşamasına geldi dediği Bilgi Apartmanı’nın enkazıdır. Altında 100 kişi var. Siz tamamlandı derseniz buradaki insanları mahvediyorsunuz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; Osmaniye’de arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu yönünde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a; Osmaniye’de arama kurtarma çalışmasının sürdüğü bir enkazın önünden yanıt verdi.

Özel; CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile birlikte yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ, İNFİAL YARATMIŞ DURUMDA

“Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yaptığı bir açıklama, Osmaniye’de bugün infiale sebebiyet vermiş durumda. Öncelikle; Osmaniye Merkez’de 140, ilçelerinde 110 olmak üzere 250 tane binanın yıkıldığını biliyoruz. Osmaniye merkezdeki 140 binadan 65’i ilk depremde, 85’i ikinci depremde yıkıldı. Bu binadan dört tanesinde halen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bu binalar, palmiye sitesinde 12 kişi var. Metin Tamer sitesinin iki bloğunda 16 kişi var. Arkamızdaki bilgi apartmanında yaşayanların ifadelerine göre, 150’yi bulan kişi olabilir deniyor. Ama en az 100 kişinin enkaz olduğunu biliyoruz. Bu durumda Osmaniye’de 128 kişi en az enkaz altındayken ve aileleri birer mucize için dua ediyorken, bütün Türkiye dua ediyorken, Fuat Oktay önce dün Osmaniye’de ‘Arama kurtarma çalışmaları sona erdi’ dedi. Ardından da hemen hemen tamamlanmak üzere olan yerler arasında da Osmaniye’yi saydı. Bu, burada büyük bir üzüntü, infial yaratmış durumda. Özellikle Türkiye’nin dört bir yanından gözü burada, kulağı burada olan insanlar ve yakınları bu ifadeleri duyunca çok incindiler, çok kırıldılar.

“ŞU ANDA 128 KİŞİ ENKAZ ALTINDA”

Bir can önemli. Fuat Oktay’a burada şunu hatırlatmak gerekiyor: Şu anda 128 kişi enkaz altında. Biz Soma’ya aylarca, yıllarca ağladık. Üzerinden beş gün geçmiş ve toprağın altında Soma’nın yarısı yatıyor en az. Şu anda Osmaniye’de 877 kişi hayatını kaybetti. Düşünün Soma faciasını… Onun üç katı. Bugün Soma’nın yarısı kadar insan enkazlarda varken burada sorun bitti gibi lanse etmek burada infial yaratıyor.

“ZATEN İNSANLAR ÜZGÜN; ZATEN İNSANLAR BEZGİN”

Ben tek tek yakınlarıyla görüştüğümde hepsi birden, ‘Niye böyle söylüyorlar? Bizim ümidimiz yok mu? Dün Kahramanmaraş’tan canlı enkazdan çıkmışken bizim yakınlarımızın hayatını niye yok sayıyorlar?’ diyorlar. O yüzde sayın Fuat Oktay’ın bundan sonra yaptığı açıklamalarda son bedene ulaşılana kadar oradaki bir yaşam umudunu gözetmesi, yok saymaması gerekir. Yoksa bu, çok büyük bir gönül kırıklığı yaratıyor. Zaten insanlar üzgün; zaten insanlar bezgin.

“BURADAN AFAD BAŞKANINA BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ. ENKAZDA CANLI KALMADIYSA İŞARETLEYİN”

İkinci bir husus var. Uluslararası arama kurtarma standartlarına göre gerekli arama kurtarma çalışmaları yapılmalı. O enkazda canlı olmadığına kanaat getirildiyse de bir kutu üzerindeki çapraz işareti, kendinden sonra o enkaza ulaşılacaklara bırakılmalıdır. Bunu yapmazsanız ki şu anda bu yapılmıyor. Daha önceki depremlerimizde bu yapılıyordu. Dünyanın her tarafında yapılıyor. Burada kimse kalmadı işaretini koymazsanız, iki tane sonuç doğuyor. Bir, bir başka arama kurtarma ekibi gelip burada canlı olabilir diye dinleme, kameralama çeşitli yöntemlerle orada zaman kaybedebiliyor. Daha da kötüsü, birileri de gelip orayı bir arama kurtarma değil enkaz olarak çalışabiliyor. Bu sefer de içerideki olabilecek insanların hayatları tehlikeye atılıyor. Buradan AFAD başkanına bir kez daha hatırlatıyoruz. Enkazda canlı kalmadıysa işaretleyin. Bu uluslararası bir standart ve bizim ailelerimiz bunu hak ediyorlar. Aksi taktirde bu büyük bir koordinasyonsuzluğa sebebiyet veriyor.

“ÇOK ÖNEMLİ ÇADIR İHTİYACI VAR”

Osmaniye’de çok ciddi çadır ihtiyacı var. Osmaniye’de şu an kurulan çadırlar, ihtiyacın 10’da biri bile değil. Hatay’da, Maraş’ta, Malatya’da, Adıyaman’da çok önemli çadır ihtiyacı var. Ne yapabilirim diyen herkese söylüyoruz: Çadır bulabilirsiniz, çadır yollayabilirsiniz.

“KOORDİNASYONSUZLUĞUN ÜSTÜNE BİR DE DUYARSIZLIĞI EKLEMEYİN”

Seyyar tuvaletler bir an önce, yeterince kurulmazsa salgın hastalık geliyor. Depremin kıramadıklarını mikroplar kıracak. Temiz kullanım suyu çok önemli. Yapıcı katkı vermeye çalışıyoruz. 100’e yakın milletvekilimiz 10 ilde. Koordinasyonsuzluğun üstüne bir de duyarsızlığı eklemeyin. Fuat Oktay’ın önce çalışmalar tamamlandı deyip sonra da tamamlanma aşamasına geldi dediği Bilgi Apartmanı’nın enkazıdır. Altında 100 kişi var. Siz tamamlandı derseniz buradaki insanları mahvediyorsunuz.”