HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, RTÜK’ün Yesevi Alperenler Ocağı’nın yarın İstanbul Fatih'te düzenleyeceği LGBTİ karşıtı mitingin tanıtım videosunu ücretsiz olarak televizyon kanallarının yayınlaması için öneride bulunmasını Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ersoy’un önergesini gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“RTÜK, Yesevi Alperenler Ocağı’nın düzenleyeceği ‘Büyük Aile Buluşması’ adlı LGBTİ+ karşıtı bir yürüyüşünün tanıtım videosunu kamu spotu adı altında TV kanallarına ve radyolara yayınlaması yönünde tavsiye ettiği ortaya çıkmıştır. RTÜK üyesi İlhan Taşçı Twitter’da yaptığı açıklamada, Ebubekir Şahin tarafından LGBTİ+ karşıtı mitingin çağrı videosunu TV ve radyolarda bedava yayınlanmasının istendiği ve spotun Üst Kurul onayı olmadan yayınlanmasının yetki gaspı olduğunu dile getirmiştir.

TV ve radyo programlarında kadınların, çocukların ve LGBTİ+’ların sürekli hedef gösteriliyor olması iktidar tarafından bir politika olarak uygulanmaktadır. Neredeyse her gün ayrımcı, nefret söylemi içeren, tacizi, tecavüzü ve istismarı meşrulaştıran söylemler kadınları, çocukları ve LGBTİ+’ları açık hedef haline getirmektedir. Öte yandan tüm bu açıklamalar halkı kin ve düşmanlığa sevk etmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilme kararının ardından hedef gösterilen LGBTİ+’lar yaşamın her alanında saldırılara maruz kalmaktadır. RTÜK’ün Üst Kurul onayı olmadan bu tip ayrımcı ve nefret söylemi içeren bir mitingin tanıtım videosunun yayınlanmasına izin veriyor olması bu saldırıları artıracaktır. RTÜK’ün bu karardan vazgeçip TV kanallarına ve radyolara söz konusu videonun halkı kin ve düşmanlığa sevk edeceğine dair yazı göndermesi gerekmektedir. Öte yandan RTÜK Başkanının bu şekilde önemli bir içerikle ilgili Üst Kurul onayı almaksızın hukuksuz bir karar veriyor olması hakkında işlem başlatılmalıdır.”

Ersoy, konuyla ilgili Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’unun 8/1-e hükmüne göre LGBTİ+’lara yönelik nefret ve ayrımcılık suçu bir videonun yayınlanması nasıl bir kamu yararı içermektedir? RTÜK Başkanı Şahin’in bu karar ile TCK’nın 216. Maddesine gör halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlendiğini düşünüyor musunuz? RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında işlem başlatılacak mıdır? RTÜK Başkanı Üst Kurul kararı olmadan nasıl böyle bir karar verebilmiştir? Ebubekir Şahin’in kararının ardından söz konusu videoyu hangi TV kanalları ve radyolar yayınlamıştır? Halkın belli bir kesimi hakkında ayrımcı ve nefret söylemi içeren videoyu yayınlayan TV kanalları ve radyolar hakkında işlem başlatılacak mıdır? Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin mitingine valilik tarafından izin verilmiş midir? Konser ve festivaller ‘güvenlik gerekçesi’ ile yasaklanıyorken Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin LGBTİ+ karşıtı mitingi güvenlik problemi yaratmamakta mıdır?”