Yozgat Şehir Hastanesi'nde ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Mehmet Okan Atahan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yozgat’a gelen ve hastaneye başvuruda bulunan hastaların durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atahan, "Depremin hayatımızın her alanında bizleri etkileyen bir durum olduğunu tekrardan görmüş olduk. Özellikle yaşam üçgeni olarak anlatılan bir kanepe veya bir mobilya, buzdolabı gibi güvenli olarak gördüğümüz eşyaların yanlarına dizimizle çömelme vaziyetiyle elimizi başımıza kapatarak beklemek, bu durumlarda yaralanma ihtimalimizi en aza indiren durumlardan bir tanesi" diye konuştu.

"ENKAZIN ALTINDA UZUN SÜRE KALMAYA BAĞLI OLARAK YARALANMALARIN BOYUTU ARTABİLMEKTE"

Deprem anında yaşam üçgeni olarak anlatılan korunma yönteminin önemine değinen Atahan, "Buna da dizlerimizin üzerine çökerek kendimizi gövdemizle birleştirerek elimizle kafamızı da koruyarak yapabilmekteyiz" dedi. Atahan, şunları söyledi:

"Deprem sonrası olası durumlarda bize ne tür hastalar geliyor bakacak olursak; el yaralanmaları, sıyrıklar, kalça kırıkları, ön kol veya dirsek yaralanmaları ve kırıklarıyla gelebiliyorlar. Bazen enkazın altında uzun süre kalmaya bağlı olarak da bu yaralanmaların boyutu artabilmektedir. Organ yaralanmaları veya beyin kanaması gibi yaralanmalarla gibi yine ortopedi hastaları da bize girmekte, bunu görmekteyiz. Bu tür durumlarda bazen ampütasyon dediğimiz organın alınması, kesilmesi işlemini yapabiliyoruz. Bazen kırıksa bunu fikse edebiliyoruz. Bu fiksasyon başta olamasa bile daha sonrasına kalıp ilavesini planlayabiliyoruz. Hayati tehlikesi varsa hastanın öncelikle hayati tehlikesi üzerinde duruyoruz. Bu organı veya doku uzvunu daha sonraki boyutta tekrardan değerlendirmek adına tespit ediyoruz.

"TEDAVİLERİNİ HASTANEMİZ BÜNYESİNDE OLDULAR"

Bu süre içerisinde yine depremzede vatandaşlarımız Yozgat Şehir Hastanesi başvurdular. Hastanemizden de tedavi konusunda yardım gördüler. Bizlere daha çok gelen yaralanmalar el, parmak yaralanmalarıyla birlikte dirsek ve bacak kırıklarıyla gelmiş hastalar. Ya da enkaz altında uzun süre beklemeye bağlı olarak ezilme yaralanmaları dediğimiz yaralanmalarla geldiler. Bazı hastalarımızda bu deprem esnasında koku ve panikle kaçarken yaralanma olarak yine hastanemize başvurdular ve tedavilerini hastanemiz bünyesinde oldular."