Millet İttifakı, 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla maddenin yer aldığı “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni açıkladı. Alman haber sitesi Der Spiegel konuya ilişkin haberinde, “Türkiye'deki altı muhalefet partisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı bir şans elde edebilmek için ittifak kurdu. Cumhurbaşkanı adayı henüz belirlenmedi ancak en azından bir program var” ifadelerine yer verdi.

Millet İttifakı olarak seçim işbirliğini oluşturan Altılı Masa’daki siyasi partiler, seçim bildirgesi ve hükümet programının ana eksenini oluşturacak “Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni” 30 Ocak’ta kamuoyuna açıkladı. 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla maddeden oluşan metni ittifak içerisindeki partilerin temsilcileri kamuoyu ile paylaştı. Metne dış basında da yer verildi. Öne çıkan haberler şöyle:

“GÖTEBORGS-POSTEN: 14 Mayıs'ta Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacak ve görünüşe göre bu seçimler uzun süreden beri en önemli seçimlerden biri olacak. Recep Tayyip Erdoğan 2003'ten bu yana hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak iktidarda, ancak şimdi muhaliflerinin tehdidi altında.

PROTO THEMA: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı muhalefet ittifakı bugün, Mayıs ayında iktidara gelmeleri durumunda ülkenin, cumhurbaşkanının onursal bir rol üstlendiği ve yedi yıllık tek bir dönem için seçildiği parlamenter sisteme geri döneceğini taahhüt etti.

SPİEGEL: Türkiye'deki altı muhalefet partisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı bir şans elde edebilmek için ittifak kurdu. Cumhurbaşkanı adayı henüz belirlenmedi ancak en azından bir program var.

AL JAZEERA: Türkiye'de muhalefet partilerinden oluşan bir ittifak, Mayıs ayında yapılacak ve ülkedeki en önemli seçimlerinden biri olarak görülen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, kontrolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'den alması durumunda cumhurbaşkanlığının yetkilerini azaltmayı taahhüt etti.

KATHIMERINI CYPRUS: Erdoğan'ın iktidarına karşı çıkan (Kemalist CHP öncülüğündeki) altı muhalefet partisinden oluşan ittifakın dış politika görüşlerinin yayınlanması, hem tarihsel beyanı (“Yurtta barış, dünyada barış”) hem de NATO, ABD-Türkiye, Avrupa-Türkiye ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki “ılımlılığı” açısından özellikle dikkat çekici.

ASSOCIATED PRESS: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarına son vermeye çalışan altı muhalefet partisinden oluşan bir koalisyon pazartesi günü, ittifaklarının 14 Mayıs'ta yapılması muhtemel seçimleri kazanması hâlinde parlamenter demokrasiye geri dönme vaadini teyit etti.”