Rize’nin İkizdere ilçesinde taş ocağı açılmaması için 131 gündür direnen Gürdere köylüleri, kaymakamlık önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, İstanbul’dan gelen doğaseverler de destek verdi.

"BİR AVUÇ TALANCIYA YOK ETTİRMEYELİM"

ANKA'da yer alan habere göre basın açıklamasında, “Geçmişimize sahip çıkalım. Bize atalarımızdan miras kalan ormanlarımızı, derelerimizi bir avuç talancıya yok ettirmeyelim” mesajı verildi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"MEMLEKETİMİZİN HER YANI YANGIN VE SEL FELAKETLERİ İLE SARSILIYOR"

“Uzun zamandır ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Felaketlerden kurtulamıyoruz. Memleketimizin her yanı yangın ve sel felaketleri ile sarsılıyor. Doğaya karşı insanın verdiği zarar, misli ile geri ödeniyor. Ve hepimiz biliyor ki bu savaşın kazananı yok."

"YILLARDIR YAPILAN HES PROJELERİ İLE DERELERİMİZ, ORMANLARIMIZ KATLEDİLİYOR"

"İkizdere’miz de bu doğa tahribatından fazlasıyla nasibini alıyor. Yıllardır yapılan HES projeleri ile derelerimiz, ormanlarımız katlediliyor. HES projelerine karşı çıkıp bu projelerin İkizdere’mize vereceği zararları konusunda uyaran hemşerilerimizin söylediği her musibetle karşı karşıya kaldık, kalacağız. Doğamızın tahribatı HES projeleri ile kalmayıp yakın zamanda bu sefer de taş ocağı saldırıları ile devam ediyor."

“EKOSİSTEM GERİ DÖNÜLMEZ BİÇİMDE YOK EDİLİYOR”

"Kapse-Şimşirli taş ocağına karşı çıkmamamızdan cesaret alan doğa katilleri, bu sefer Cevizlik-Gürdere'de devasa bir taş ocağına başladılar. Ağaç katliamları, derelerimizin yok edilmesi ile ekosistem geri dönülmez biçimde yok edilmektedir. Eşsiz vadileri, ormanları, dereleri ile kusursuz bir doğaya sahip olan İkizdere yok ediliyor. Kapse-Şimşirli ile başlanan ve İskencedere vadisi ile büyütülen taş ocaklarını durduramazsak bu ateş hepimiz yakacak."

"HEP BERABER TEK YUMRUK OLURSAK BU YIKIMLARI ORTADAN KALDIRABİLİRİZ"

"Bugün Gürdere köyünün başına gelen felaket yarın taş ocağı merkezine dönen İkizdere'de bütün vadileri, yaşam alanlarını tarumar edecektir. Geçmişimize sahip çıkalım. Bize atalarımızdan miras kalan ormanlarımızı, derelerimizi bir avuç talancıya yok ettirmeyelim. Bu doğa içinde yaşayanlarla birlikte bir bütündür. Ayısından çakalına, domuzuna kadar bütün yaşayanların ormanlarına kadar yaşam haklarını ortadan kaldıramayız. Hiçbir siyasal farklılık gözetmeden sadece İkizdere’mizi korumak adına amacımız bu talanı durmak olsun. Hep beraber tek yumruk olursak bu yıkımları ortadan kaldırabiliriz.”

Yöre halkı ve doğaseverler, daha sonra inşaat alanına gitmek istedi ancak jandarma, ormandaki patika yolu kapattı. Vatandaşların alana gitmesini engelleyen jandarma, ayrıca slogan atılmamasını istedi.