Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırlarında kalan yaklaşık 10 köyü ilgilendiren altın madenine karşı köylülerin açtığı davada Danıştay 6. Dairesi kararını açıkladı. Daire, maden şirketine verilen ÇED olumlu kararına itiraz ve kamulaştırma kararının iptali için köylülerin açtığı davada maden bölgesindeki bilirkişi incelemesinin yeniden yapılması gerektiğine hükmetti. Dosya yeniden Kütahya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

Örencik köyünün Zenit Madencilik Şirketi’ne karşı mücadelesi 2019 yılından bu yana devam ediyor. 8 Ekim 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED dosyasını onayladı ve hemen ardından 28 Ekim 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle köylülerin arazilerine acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu kararlara karşı köylüler, “ÇED olumlu” kararına itiraz ederek acele kamulaştırmanın iptali için Danıştay’a dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, maden bölgesinde yapılan bilirkişi incelemesinin yeniden yapılması gerektiğine hükmetti. Dosya yeniden Kütahya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Yunan ortaklı Zenit Madencilik’in, Türkiye’de iki önemli altın madeni projesi bulunuyor. Bu projelerden biri Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Kızıltepe’de, diğeri ise Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Örencik köyünde. 

Zenit Madencilik, Örencik köyünde açacağı madenden her yıl 850 kilogram altın çıkarmayı planlanıyor. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk etapta 6 bin 680 dönümlük alanda çalışmalara başlanacağı, bu bölgede binlerce ağacın kesileceği, dinamit patlatılacağı ve siyanür kullanılacağı belirtiliyor.

YÜZLERCE AĞAÇ KESİLDİ

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirten şirket, ÇED olumlu kararı ve kamulaştırma kararına ilişkin iptal davaları devam ederken Orman İşletme Müdürlüğü şef ve orman ekibiyle birlikte arazisini satmayan köylünün arazisindeki ağaçları damgalamak için 30 Haziran’da ekili ve çevrili arazilere girerek 9 bin ağacı kesmek için işaretledi. Yüzlerce ağaç kesildi.

KÖYLÜLERİN ARAZİLERİNE BETON DÖKÜLDÜ, MEYVE AĞAÇLARI KESİLDİ

Şirket, kamulaştırma kararı köylülerce yargıya taşınmasına karşın 29 Temmuz’da arazilere beton döktü. 17 Ağustos'ta, altın madeni için yüzlerce ağaç kesildi. Şirket, 19 Aralık 2022’de de köylülerin tarım arazilerindeki meyve ağaçlarını kesti.

GÖRÜNTÜ (Arşiv)