ORC Araştırma Şirketi, Temmuz 2022'de Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ, Hatay ve Zonguldak'ta yaptığı anketin sonuçlarını sosyal medyadan paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre AKP'nin oyları beş ilde de düştü. AKP'nin oy düşüşü ise yüzde 9 ile yüzde 15 arasında değişkenlik gösterdi.

“EN YÜKSEK DÜŞÜŞ KAHRAMANMARAŞ’TA”

Anket sonucuna göre Kahramanmaraş’ta yine AKP ilk sırada yer alsa da oylarında yüzde 15,4 düşüş gözlemlenmekte. 5 ilde yapılan ankette en fazla oy kaybı Kahramanmaraş’ta yaşandığı sonucunu çıkarıyoruz. AKP’nin tersine İYİ Parti ise yüzde 9,3 oy yükselterek ikinci sırada yer alıyor.

Buna göre AKP ve MHP’nin oyları toplamı yüzde 52,9

CHP, İYİ Parti, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet'in oyları toplamı 39,2

maraş

“MHP BEŞİNCİ SIRAYA GERİLEDİ”

Elazığ’da da AKP yüksek bir oy kaybı yaşamış durumda ancak yine de ilk sırada. 2018 seçimlerinde ikinci sırada yer alan MHP’nin beşinci sıraya kadar gerilediğini gözlemliyoruz. Cumhur ittifakı ciddi bir oy kaybı yaşarken tam tarsine Millet İttifakı ise oy oranlarını arttırmayı başarmış durumda.

Buna göre AKP ve MHP’nin oyları toplamı yüzde 49,2

CHP, İYİ Parti, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet'in oyları toplamı 37,8

elazığ-3

“İLK SIRA CHP’NİN”

Hatay'da 2018 seçimlerinde yüzde 36,2 ile ilk sırada AKP yüzde 30,6 ile CHP üçüncü sırada ise yüzde 14,4 oyla MHP bulunuyordu. Anket sonuçlarına göre CHP oylarını yüzde 2,3 arttırarak ilk sıraya geçerken AKP’nin oylarında yüzde 9,1 düşüş yaşayarak ikinci sıraya düşmüş durumda. En çok oy arttıran parti ise yüzde 8 arttırarak İYİ Parti olmuş durumda.

Buna göre AKP ve MHP’nin oyları toplamı yüzde 35,2

CHP, İYİ Parti, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet'in oyları toplamı 51,8

hatay-3

“BÜYÜK DÖNÜŞ”

Zonguldak’ta geçtiğimiz seçim yüzde 15,2 farkla birinci olan AKP anket sonuçlarına göre yüzde 10,7 oy kaybı yaşayarak CHP ile aralarında sadece yüzde 2,3 oy kaldığını gözlemliyoruz. Bu sonuçlara göre CHP oy oranını korurken AKP ciddi bir düşüş yaşamakta. AKP ve MHP 2018 seçimlerinde yüzde 56,9 oy alırken CHP ve İYİ Parti 38,6 oy almıştı.

Buna göre AKP ve MHP’nin oyları toplamı yüzde 40,4

CHP, İYİ Parti, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet'in oyları toplamı 54,5

zonguldak-3

“YÜZDE 20’LİK OY KAYBI”

MHP’nin en çok oy kaybı yaşadığı şehir yüzde 8,2 oyla Sivas olduğu gözlemleniyor. AKP’de yüzde 15,2 düşüş yaşamış durumda. Ancak CHP ve İYİ Parti’nin oyları yükselmiş durumda. AKP ve MHP’nin yüzde 20 oranında ciddi bir oy kaybı yaşadığı ve kayıplarının CHP ve İYİ Partiye gittiğini gözlemliyoruz

Buna göre AKP ve MHP’nin oyları toplamı yüzde 50,3

CHP, İYİ Parti, Deva, Gelecek Partisi ve Saadet'in oyları toplamı 37,8

sivas-3