23 ülkeden oluşan Suudi Arabistan liderliğindeki grup, ağustos için günlük üretimi 640 bin varil artırma kararı aldı. Bu da pandemi öncesinde gerçekleştirilen günlük 9,7 milyon varillik üretim seviyesine ulaşılması demek.

OPEC+ petrol üretiminde aldığı artış kararıyla arz miktarını pandemi öncesi seviyelerine getirdi. Ancak Suudi Arabistan haricinde birçok üyenin üretimi artıramaması nedeniyle, kararın sembolik olacağı belirtiliyor.

Yatırımcılar Riyad'ın ve BAE'nin yedek kapasitesini nasıl kullanacağı konusuna odaklanırken, bu durumun ABD Başkanı Biden'ın temmuzda krallığa yapacağı ziyaretle ilgili ipuçları vermesi bekleniyor. OPEC+'nın bir sonraki toplantısı 3 Ağustos'ta yapılacak.

PETROL FİYATLARI ANA NEDEN

Petrol fiyatlarının 110 dolara ulaşarak tüketiciler üzerinde baskı kurması sonrası ortaya çıkan küresel resesyon tehdidi, ABD'nin kritik OPEC üyeleriyle hala süren görüşmeler yapmayı kabul ederek üretim artışı konusunda yardım istemesine neden oldu.

Ortadoğu'dan daha fazla üretim gerçekleşmesinin ABD Başkanı Biden'ın Ukrayna savaşı sonrası Rusya'yı cezalandırmak amacıyla OPEC+ üyesinin gelirlerini kısma çabalarına yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Rusya'nın ihraç rakamlarından oluşan kayıp, sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın üretimiyle karşılanabilir.