CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak, EBA’nın öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğini doğurduğunu ve engelli, özel eğitim gereksinimi olan, mülteci olan çocukların sağlıklı eğitim almadıklarını ifade etti.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak, EBA’nın öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğini doğurduğunu ve engelli, özel eğitim gereksinimi olan, mülteci olan çocukların sağlıklı eğitim almadıklarını ifade etti.

“EBA EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ DAHA DA BELİRGİNLEŞTİRDİ”

Kaplan, EBA’nın, birçok sorun ve kafa karışıklığını beraberinde getirdiğini belirerek, "Pandemi süreciyle birlikte 16 milyon 530 bine yakın öğrenci eğitim kurumlarından uzak kalmıştır. Uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz, ne yazık ki bu ülkedeki şanslı kesim."

"BİRÇOK KÖY VE MAHALLEDE HALEN TELEFON DAHİ ÇEKMİYOR"

"Ülkemizin 81 ilindeki birçok köy ve mahallelerde halen telefon dahi çekmezken, bu bölgelerde eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencilerimiz büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızın çocukları bir televizyon ya da bir tabletle aynı anda eğitim alamamaktadır. Evlerinde bilgisayar ve televizyon dahi olmayan büyük bir kesim varken, ne yazık ki bu sistem eğitimde fırsat eşitsizliğini doğurmuştur. Bunun yanı sıra mülteci çocuklarımız, engelli çocuklarımız, özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımız için de eğitim ulaşılamaz hale gelmiştir. Sosyal devlet ilkesi gereği tüm çocuklarımızın eşit ve adil bir şekilde eğitim görmesi gerekirken, ne yazık ki gerekli teknik, donanım ve alt yapı sağlanmadığı için on binlerce çocuğumuz eğitimden yoksun bırakılmıştır" diye ifade etti.

“ÖNÜMÜZ KIŞ. YETERLİ ALTYAPI, TEKNİK VE DONANIM DESTEĞİ OLMAZSA BU ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİM ALAMAYACAK!”

Milletvekili, konuşmasının devamında şunları söyledi: “İstanbul Esenyurt'ta maddi imkansızlıklar nedeniyle evinde interneti olmadığı için EBA'ya bağlanamayan 8 yaşındaki Çınar Mert, komşusunun interneti için çatıya çıkarken düşerek hayatını kaybetmesi bizi kahretmiştir. Seçim bölgem Gaziantep’in İslahiye ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Amanos Dağları’nın eteklerinde yer alan Koccağız Mahallesindeki ilkokul, ortaokul, lise okuyan çocuklarımız da EBA’ya bağlanmak için internetin tek çektiği yer olan cami terasına çıkarak eğitim almaya çalışmaktadır. Gaziantep’ten Malatya’ya, Muş’tani Hakkari’ye, Bartın’dan Kastamonu’ya kadar ülkemizin tüm illerinin köy ve mahallerinde bu ve buna benzeri sorunları yaşayan yüzbinlerce öğrencimiz var. Önümüz kış, yeterli altyapı, teknik ve donanım desteği olmazsa bu çocuklarımız eğitim alamayacak. Eğitim alamadığı gibi çok ciddi tehlikeli sonuçlara neden olabilecek mağduriyetler yaşayacaklardır. Son olarak: eğitim tüm çocuklarımıza eşit ve adil bir şekilde ulaştırılmalı ve çocuklarımızın eğitimi, yaşadıkları coğrafyaya ve maddi duruma göre şekillenmemelidir diyorum. “

BAKAN’A SORULAR:

  • Ülkemizde interneti olmayan kaç hane vardır?
  • Gaziantep’te interneti olmayan kaç hane vardır?
  •  Ülkemizde ve seçim bölgem Gaziantep’te altyapı yetersizliği nedeniyle internet erişimi olmayan kaç ilçe, köy ve mahalle vardır? Konu ile ilgili çalışmanız var mıdır?
  • Gaziantep’te altyapı yetersizliği nedeniyle internet erişimi olmayan kaç ilçe, köy ve mahalle vardır? Konu ile ilgili çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  • Ülkemizde EBA ile uzaktan eğitim derslerine düzenli olarak katılan kaç öğrenci vardır?
  • Gaziantep’te EBA ile uzaktan eğitim derslerine düzenli olarak katılan kaç öğrenci vardır?
  • Ülkemizde EBA ile uzaktan eğitim derslerine katılamayan kaç öğrenci vardır?
  • Gaziantep’te EBA ile uzaktan eğitim derslerine katılamayan kaç öğrenci vardır?
  • Telefonların dahi çekmediği köy ve mahallerde eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimiz için ne tür bir çalışmanız yapmayı düşünüyorsunuz?
  • Evlerinde birden çok çocuk olan ailelerin bilgisayar, tv ve ya tablet ihtiyaçlarını karşılayacağınız bir çalışma var mıdır? Varsa şuan ne durumdadır? İhtiyacı olan kaç aileye bu yardımlar yapılmıştır?
  • Ücretsiz olarak kullandırdığınız 8 GB internet kotasını hangi kriterlere göre belirlediniz? Bir evde aynı anda iki-üç bilgisayar ya da tabletle eğitim gören öğrencilere bu kota yeterli midir? Değilse nasıl bir çalışma yapmayı planlamaktasınız?
  • Fatih projesi kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere dağıtılan tablet ve bilgisayar sayısı kaçtır?
  • Özel eğitim gereksinimi olan, engelli ve mülteci çocuklarımızın eğitimlerine sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için ne tür bir projeniz vardır?