Gözlemevi İnternet ve Toplum Araştırmaları Merkezi tarafından 400’den fazla görüntünün dinamik kurgusuyla oluşturduğu “Omniptikon” belgeseli, online olarak izleyicilerle buluşuyor. 31 Mayıs'ta Impact Hub'da ön gösterim yapılan belgesel, internetin tarihsel yolculuğunda insanın ve toplumun değişimini ele alıyor ve arka plandaki dönüştürücü gücü deşifre ediyor. 

İnternet ekosisteminde büyük teknoloji firmalarının hayatımızdaki etkilerini izleyerek, toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan Gözlemevi tarafından Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle hazırladığı “Omniptikon” belgeseli, internetin tarihsel süreci içinde büyük teknoloji firmalarının topluma ve bireye her alanda nasıl etki ettiğini gözler önüne seriyor. Omniptikon belgeselini bu linkten izlemek mümkün.

ŞİRKETLERİN GÜCÜ VE ETKİ ALANI BÜYÜYOR

Belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini Gözlemevi’nin kurucu ve direktörü Handan Uslu ile Deniz Ceyhan üstleniyor. 400’den fazla görüntüden oluşan dinamik kurgunun yapımında ise Gülce Kapkın karşımıza çıkıyor. Giderek büyüyen teknoloji firmalarının hayatımıza etkileri konusunda bilinçli olmamız gerektiğini savunan Gözlemevi’nin kurucusu Handan Uslu, teknoloji firmalarının bütün çalışmalarından sorumlu tutulmaları gerektiğinin altını çiziyor: “Teknoloji şirketlerinin güç ve etki alanı gittikçe büyüyor. İnsanların kişisel verilerini, zamanını ve dikkatini çalarak büyüyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu sadece küçük bir grubun lehine işliyor. İnternet kullanıcısı olarak bizlerin bu ihlallere karşı söz söyleme hakkı olmalı. Bu yüzden teknoloji firmalarından hesap soracak donanıma sahip olabilmeliyiz. İlk yapmamız gerekenin, herkesin teknoloji okuryazarlığını geliştirmek olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden internet, pembe gözlüklerle bakılacak bir yer değil diyebilmenin ilk adımı olarak Omniptikon belgesel projesini hayata geçirdik.”

GÖZLEMEVİ NEDİR?

Gözlemevi, teknoloji şirketlerinin sorumlu tutulduğu ve kullanıcıların bu firmalardan hesap sorabileceği bir internet ekosistemi için çalışan bir sivil toplum örgütü. Gözlemevi, teknoloji okuryazarlığını geliştirerek kendi haklarını savunun dijital bireyler yaratmayı amaçlıyor. Kadınhakları.org’un çalışmalarını genişletmesiyle hayat bulan Gözlemevi İnternet ve Toplum Araştırmaları Merkezi, algoritmik hak bilgilendirme çalışmaları yapmanın yanı sıra toplumsal cinsiyet, şiddet ve internet ekosistemi ilişkisine odaklanarak bu çerçevede “Ayıpsız” ve “Hegemonya” belgesellerini hazırlamıştı.