CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde üreticiyi dinledi. Gürer, “Süt inekçiliğinin devam edebilmesi için yem fiyatlarının mutlaka sübvanse ederek devletin destek vermesi gerekiyor. Bir yılda 3 bin 300 ton peynir üretiminiz düşmüş TÜİK verilerine göre, süt fiyatlarının artması verimin sütte düşmesi, sütten elde edilen gelirin de sınırlı olması, hayvancılık yapanın da bu alandan uzaklaştırması, doğal olarak rafta ürünün azalmasına fiyatların artmasına hem üreticinin hem de tüketicinin sorun yaşamasına sebep oluyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Tulumtaş köyünde hayvancılık yapan Ertuğrul Koç’u ziyaret etti. Üreticinin sorunlarını dinleyen Gürer, şöyle konuştu:

“Süt inekleri kesime gitti, bunun yansıması TÜİK verilerinde, peynirde, ayranda, süt üretiminde düşme olarak ortaya çıktı. Uzunca süredir yem fiyatlarındaki fahiş artış hayvancılık yapanları sıkıntıya soktu. Bu nedenle süt ineklerinin yanı sıra gebe ineklerini bile kestirmek zorunda kaldılar. Şu anda da bunun olumsuz yansıması rafta, ürün fiyatlarının artmasına ve üretimin azalmasına neden oldu.

Şu anda verimli süt alabilmek için eğer hayvana yem alsanız 50 kiloluk torba 350-400 lira, bunun samanı var, yoncası var, küspesi var bunlarda da fiyat artışı var. Devlet mutlak suretle yem fiyatlarını desteklesin aksi takdirde hayvancılık daha da sıkıntıya girer. Şu anda et ithalatı noktasına geldik, bu gidişle süt tozu da ithal edeceğiz. O zaman kendi çiftçimizi, besicimizi destekleyelim, yabancılara verdiğimiz desteği kendi çiftçimize verelim. Şimdi süt inekçiliği sıkıntılı bir süreçte, yurtdışında Fransa’da örneğin, süt ineğinden alınan süt verme Türkiye’nin iki katıymış çünkü orada 3,5 milyon inek var bizde 6 milyon inek var. Bizde yem az verdiği için, gerekli beslenme sağlanamadığı için süt ineğinin verimi de düşük. Hem verim düşük hem de süt inekçiliğinden para kazanamayınca kesime gidiyor.

PEYNİR ÜRETİMİ BİR YILDA 3 BİN 300 TON DÜŞTÜ

Süt inekçiliğinin devam edebilmesi için yem fiyatlarının mutlaka sübvanse ederek devletin destek vermesi gerekiyor. Onun dışında sıkıntı giderek büyüyecek. Bir yılda 3 bin 300 ton peynir üretiminiz düşmüş TÜİK verilerine göre, süt fiyatlarının artması verimin sütte düşmesi, sütten elde edilen gelirin de sınırlı olması, hayvancılık yapanın da bu alandan uzaklaştırması doğal olarak rafta ürünün azalmasına fiyatların artmasına hem üreticinin hem de tüketicinin sorun yaşamasına sebep oluyor. Üretici kazanamıyor, tüketici de pahalı ürün alıyor. Bunu düzenlemesi gereken de iktidar, bakanlık buna el koyacak yem fiyatını düşürecek, aracılık sistemini daraltacak, üreteni de tüketeni de koruyacak. Başka bir yolu yok.”

Ertuğrul Koç ise şunları söyledi:

“Süt ineklerinde ciddi bir sıkıntı oldu. Yem pahalı, devletin yemi desteklemesini istiyoruz biz. 15-20 sene önce destekleme yapıyordu. Daha önce 25 ineğimiz var şimdi 15-20'ye düştü. İlçe tarım müdürlüğü veya veteriner müdürlüğü gelip hayvanları aşı yapacak. Biz kendi daralarımızdan hayvanlara tohum aktarıyoruz, o zaman olan buzağıların verimi azalıyor. İlçe tarım, veteriner gelip kontrol etmesi lazım, aşı yapması lazım ki hayvanlardan verim almamız lazım.”