Ölüm orucunun 238. gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde düzenlenecek törene birçok siyasi, hukukçu ve yurttaş katıldı. Tören öncesi baro binasına Timtik'in resmi asılırken, ölüm orucu eylemini sürdüren Aytaç Ünsal'ın da mesajı okundu. Timtik İstanbul Barosu ve Gazi Cemevi'ndeki törenlerin ardından toprağa verildi. Timtik mezarlığa avukat arkadaşlarının omzunda taşındı.

“Adil yargılanma” talebiyle girdiği ölüm orucunun 238. gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde tören düzenlendi. Törene HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Gazeteci ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut, CHP İstanbul il Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Timtik'in avukatları, hukukçular ve çok sayıda yurttaş katıldı.

"HERKESİN ADİL YARGILANMASI İÇİN HAYATLARINI ORTAYA KOYDULAR"

CHP Milletvekili Ali Şeker, iki gün önce Timtik ve Ünsal'ın durumuna ilişkin Adalet Bakanlığı ile görüştüğünü, ancak yanıt alamadığını belirterek, şu açıklamada bulundu: "Türkiye'de Adalet Bakanlığı ve yargı sistemi adalete ulaşmak değil, adalete ulaşmayı engellemek adına istismar ediliyor. 83 milyonun adil yargılanması adına da avukatlar kendi bedenlerini ölüme yatırdılar. Ebru Timtik'in önünde saygıyla eğiliyorum. Herkesin adil yargılanması için kendi hayatlarını ortaya koydular. Ayrıca burada Türkiye'nin içinde bulunduğu bu noktayı yırtmanın yolu herkesin ama herkesin, sorumluluğunu yerine getirip adalete sahip çıkmasından geçiyor."

KAFTANCIOĞLU: "BİZİM MESELEMİZ ADİL YARGILANMA HAKKINI SAVUNMAK"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise, mücadele çağrısı yaparak, şu ifadeleri kullandı: "Bir avukat arkadaşımız, anlamak için Timtik'e sormuş: Sadece ve sadece adil yargılanma isteği. Düşüncesi ne olursa olsun neyi savunursa savunsun, mesele o değil. Bizim meselemiz adil yargılanma hakkını savunmak. Bu hakkı istediği için bedenini ölüme yatırmış ve hayatını kaybetmiş avukat bir arkadaşımız var. Bizim bugünden sonra söyleyeceğimiz şey: Bu mücadeleyi hep birlikte büyüterek hiç kimsenin ölüm orucuyla ya da farklı şekillerde bedenini ölüme yatırmaması gerektiği iklimi yaratmamanın sorumluluğuyla duygu ve düşüncelerimi ifade edebilirim. 'Üzgünüz' demek benim için yeterli bir kelime değil. Ama üzgün olmamak adına mücadeleyi büyüteceğiz."

"BU ÜLKEDE BİR AVUKAT ADALET AÇLIĞI İLE ÖLDÜ"

İstanbul Barosu'ndaki anma töreninde konuşan avukat Sinan Zincir, "Bu ülkede bir avukat adalet açlığı ile öldü. Biz yaşamdan yana olduk, ölümden yana olmadık" diye konuştu. Zincir, konuşmasınından ardından törene katılan herkesi 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

"BU ÖLÜM ENGELLENEBİLİRDİ, ENGELLEMEDİLER"

Timtik için İstanbul Barosu'ndaki anma töreninde basın açıklamasını İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu okudu. Moroğlu, Timtik'in talebini ortaya koyduğu eylem biçiminin bir hak mücadelesi olduğunu belirterek, "Bu ölüm engellenebilirdi, ama engellemediler. Bu ölüm bütün avukatları bu hukuk anlayışıyla mücadele için daha da bilinçli kılmıştır mücadelemizi sürdüreceğiz. Uğruna ölüme gittiği adil yargılanma hakkının savunucusu olacağımıza burada bir kere daha söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜNSAL: "CANIM AVUKATIM, ARKADAŞIM, ADALET YOLDAŞIM"

Av. Çiğdem Akbulut, ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal'ın hastaneden gönderdiği mesajını okudu: "Canım avukatım, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni. Ama doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde. Yüreklerde, beyinlerde doğuyorsun. Var mı dünyada adalet için bir örneği ömrünü veren bir avukat. Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız."

GAZİ MAHALLESİ'NDE POLİS ABLUKASI

Avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu'ndaki anma töreninin ardından Gazi Mahallesi'ne geçen kitle cemevine alınmadı. Cemevi civarı polis tarafından ablukaya alındı.

GBT VE ARAMA DAYATMASI

Pandemi gerekçesiyle kitle, Gazi Cemevi'ne tek tek alınırken, GBT ve arama dayatması yapıldı.

TABUTU KADINLAR OMUZLADI

Ebru Timtik'in cenazesi, Gazi Cemevi'nde tören yapılacak alana kadınların omuzlarında taşındı. Timtik'in tabutuna avukat cübbesi serildi.

AYTAÇ ÜNSAL'IN EŞİ: "ONU YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Aytaç Ünsal'ın eşi avukat Didem Ünsal, cenazede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Ebru ablamızın kocaman bir yüreği vardı. Sevdikleri için, inandığı değerler için, halkımızın değerleri için, onur için, namus için adalet için kocaman bir direnci vardı. Ebru abla son nefesine kadar var gücüyle direndi. Ebru abla hak, hukuk, adalet savaşçısıydı. Sakın 'O öldü' demeyin. O ölmedi, o katledildi. O raporu uygulamayanlar, tahliye etmeyenler, onu yaşatmayanlar, onun canına kastedenler onu öldürmedi, katlettiler. Biz onu yaşatmaya devam edeceğiz. Onun mücadelesiyle yaşayacağız, adalet mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz."

GRUP YORUM'DAN TİMTİK'E TÜRKÜLERLE UĞURLAMA

Gazi Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Grup Yorum üyeleri, Timtik için türküler söyledi.

POLİS MÜDAHALEDE BULUNDU

Timtik'in cenazesi, cemevinden kitle yürüyüşü ile Gazi Mezarlığı'na doğru yola çıkacaktı. Ancak cenaze aracı kitleyi beklemeden gönderildi. Tepki gösteren kitleye polis müdahale etti.

TİMTİK TOPRAĞA VERİLDİ

Ebru Timtik İstanbul Barosu ve Gazi Cemevi'ndeki törenlerin ardından Gazi Mezarlığı'nda toprağa verildi. Timtik mezarlığa avukat arkadaşlarının omzunda taşındı.