Okullarda yüz yüze eğitime başlanılması nedeniyle İŞKUR’un Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında ayrılan temizlik çalışanlarının sayısının, okulların kapalı olduğu döneme kıyasla çok daha az olduğu ortaya çıktı. Okulların kapalı olduğu dönemde İŞKUR tarafından MEB’e 90 bin kadro ayrılırken, okullar açıkken 42 bin kadro ayrıldı.

CHP'Lİ BAKIROĞLU KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Bu durumun okullarda ciddi sorun yarattığını belirten ve koronavirüs salgını nedeniyle okullarda sınıfların kapatılarak bir bir karantinaya alındığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. 

"BU KOŞULLARDA EN ÖNEMLİ KONU HİJYEN VE OKULLARIN TEMİZLİĞİDİR"

"Şu anda salgının en büyük yayılma merkezi okullar. Böyle bir ortamda temizlik elemanı kadro sayısında kısıtlamaya gidilmesinin yanlış olduğunu ve bunun iş bilmezliğin, iktidarın süreci yönetemediğinin göstergesidir" diyen Bakıroğlu, "Pandemi koşullarında yüz yüze eğitim başladı ve bu koşullarda en önemli konu hijyen ve okulların temizliğidir. Bu sorun okul idareleri okul aile birlikleri vasıtasıyla çözmeye çalışılacak bu durumda ise velilere ekonomik olarak yük getirilecektir" ifadelerini kullandı.

Bakırıoğlu'nun soru önergesinde yer alan ifadeler şu şekilde:

"MEB’e 2019-2020 eğitim öğretim yılında 20.000 güvenlik görevlisi, 60.000 temizlik personeli olmak üzere toplam 80.000 kadro ayrılmıştı.

2020-2021 eğitim öğretim yılında 20.500 güvenlik görevlisi, 69.500 temizlik personeli olmak üzere toplam 90.000 kadro ayrılmıştı.

Oysa Milli Eğitim Bakanı soru önergemize verdiği cevapta 2021-2022 eğitim öğretim yılında kendilerine ayrılan kadro sayısının 42 bin olduğunu söylüyor.

Örneğin Manisa’da geçen yıl 900 olan temizlik elemanı kadro sayısı bu yıl 308’e düşürülmüş."