Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği değiştirildi. Bursa’daki bir okulda Okul Aile Birliği’nce düzenlenen etkinlikte sahneye dansöz çıkarılmasının ardından apar topar yapılan değişiklik ile yönetmeliğe “ahlak şartı” eklendi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Okul Aile Birliği’nin planladığı etkinlikler, okul müdürünün iznine bağlandı. Birlik faaliyetlerinin, “Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine aykırı olmamak” koşulu ile uygulamaya geçirilebileceği belirtildi.

KURUL İNCELEYECEK

Okul Aile Birliği Yönetmeliği’ne göre, birlikçe hazırlanan seminer, müzik, tiyatro ve gezi gibi faaliyetler, okul bünyesindeki Sosyal Etkinlikler Kurulu’nca incelenecek. Kurulun incelemesinin ardından plan okul müdürüne bildirilecek. Etkinlik planı, ancak okul müdürü onaylarsa hayata geçirilebilecek. Okullarda düzenlenecek faaliyetler için ön şart, “Türk Milletinin, milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine uygun olması” olacak.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yaşamın her anının dini buyruklarla düzenlenmeye çalışıldığını savunarak, “Laiklik ilkesinin artık Anayasa’da yazmasının bir önemi yok” dedi. Toplumsal yaşama müdahalenin bazen çok açık bazen ise örtük bir biçimde yapıldığını belirten Gezici, şunları söyledi: “Eğitim de bu ideolojik taleplerin üretildiği en önemli araç haline geldi maalesef. Uzunca süredir müfredatta yapılan değişikler, dini vakıf ve cemaatlerle yapılan protokoller, diyanet akademisi gibi uygulamalarla okulun formal ve informal alanları tamamen bu buyruklarla düzenleniyor. İktidar bu konuda her gün vites artırıyor. Bu değişiklik de aslında iktidarın ‘seçilmiş’ okul yöneticilerinin aldığı kararlara meşruiyet kazandırmak için yaptığı bir düzenleme.”

NE OLMUŞTU?

Bursa Nilüfer’deki bir okulun Okul Aile Birliği, okula gelir elde etmek için “Okul Çayı” etkinliği düzenlemişti. Birlik tarafından düzenlenen etkinliğe yönelik görüntüler sosyal medyadan paylaşılmıştı. Etkinliğin “dansöz eşliğinde” yapıldığı görüntülere yansırken eğitimciler, “Pedagojik açıdan sakıncalı” iddiasıyla uygulamayı eleştirmişti.