Okan Gaytancıoğlu, bugün bir tarlada yaptığı açıklamada, Edirne’de kuraklık yaşandığını, üreticilerin toprak tava gelmediği için ekim yapamadığını söyledi. Kuraklığın verimi düşüreceğini, devletin bu konuda önlem aması gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"DÜNYADA GIDA FİYATLARI ARTIYOR"

"Tarımda üretimi etkileyen faktörlerden bir tanesi kuraklık. Türkiye, uzun yıllar ortalamasının yüzde 5 altında, bu sene kurak gidiyor. Ekim ayının sonlarındayız, kasım ayına giriyoruz, hâlâ yağış yok. Tarlalar sürüldü, toprak kupkuru. Bu topraklara buğday ekilecek. Ama bir tav olması lazım. Biraz toprakta nem olması lazım. O yok. Yani bu ne demek? Üretim düşecek demek. Tarım, bir açık hava fabrikasıdır. Riskleri, belirsizlikleri çoktur. Ne yapmak lazım? Tabii ki kuraklıkla başa çıkmak çok zor. Ama sulanabilecek arazilere su götürmek lazım.

20 yıldan beri devam eden bir iktidar var. Sulama yatırımlarını neredeyse durdurmuş bir iktidar var. İkinci ürüne geçemedik. Nüfusumuz 85 milyona dayandı, hâlâ ithalatla çözmeye çalışıyoruz. Dünyada gıda fiyatları artıyor. Daha da artacak. Kuraklık var, küresel iklim değişikliği var. Bizim bunlarla bir mücadele etmemiz lazım. En azından bu seneyi kurtarmamız lazım. Hem çiftçiye destek vermemiz lazım. Hem tarlalara, var olan suyumuzu götürmemiz lazım.”