CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile Edirne Saros Turizm Altyapı Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Paçaman, bugün Saros Körfezi’nin Yayla sahilinde yapılmayan dalgakıranlar nedeniyle yaşanan kıyı erozyonuyla ilgili açıklama yaptı.

"CENEVİZLER’DEN KALMA KALINTILARI YOK EDİYOR"

Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Burada bir tarih ve kıyı yok oluyor. Neden mi çünkü kış nüfusu 500 olan yaz nüfusu 100 bin olan bir yere bundan 15 sene önce bir liman yapıldı. Limanın yerinin ve yapımının yanlış olduğu yine ilgili bakanlıkça tespit edildi ve düzeltme projesi yapıldı. Ne zaman 2014? Hangi yıldayız, 2022’i bitiyor. Yani 8 seneden beri bu deniz hem burada Cenevizler’den kalma kalıntıları yok ediyor. Hem de kumsalı yok ediyor. Daha önce 20-30 metre ileride kumsal vardı. Şimdi erozyon nedeniyle kumsal yok oldu."

"YAYLA’NIN VAKTİ KALMADI"

ESTAB Başkanı Süleyman Paçaman da şöyle konuştu:

"Burada 2014 yılında yapılması gereken proje hala hayata geçirilmediği için bizim Saros’umuzun incisi Yayla sahilinin şu anda yok oluşunu izliyoruz. 7 tane Dalgakıran Projesi. Kıyıya paralel, bütün proje hazırlanmış, ölçümleri yapılmış. Bildiğimiz kadarıyla sadece projenin bütçe kısmı ve ihale aşaması kalmış. Bunlar tamamlanınca buradaki Dalgakıran Projesi tamamlandıktan sonra görmüş olduğunuz kıyı erozyonu son bulacak. Bu bilimsel bir gerçeklik, tespitleri yapılmış. Ve Yayla sahili eski günlerine inşallah kavuşacak. Kıyı erozyonundan dolayı kale kalıntılarımız artık yok olmanın eşiğinde. Buradan ileriye doğru gittiğimiz zaman kale kalıntıları daha da ana karaya, ortasına doğru gidiyor. Fakat kıyı erozyonu her geçen yıl kale kalıntılarını yok edip denizin içerisine alıyor. Dolayısıyla biz burada Yayla sahilimizin eski günlerine kavuşmasını istiyoruz. Bunun içinde devlet eliyle yapılması çok zor olmayan bir projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu kadar uzun süre Saros’un beklemeye vakti yok. Saros’un vakti kalmadı, yaylanın vakti kalmadı."