Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’nin Havsa ilçesinde tarlasını süren çiftçi Murat Aladağ’ı ziyaret etti. Gaytancıoğlu, burada yaptığı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifi’nin geçen ağustos ayında OYAK Gıda’ya 1,1 milyar liraya devrettiği HEKTAŞ hisselerinin değerinin 2,5 milyar liraya yaklaştığını söyledi. Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"ÇİFTÇİ, BURADAN 1,5-2 MİLYAR LİRAYA YAKIN BİR ZARAR ETTİ"

"Tarım Kredi Kooperatifleri, son zamanlarda adından çok söz ettiriyor. Ama nasıl söz ettiriyor? Bir, çiftçi tarafından söz ettiriyor, çiftçinin traktörüne hacizler yaptırarak söz ettiriyor. Bir, açtığı, sayıları bin 300’e ulaşan marketlerle söz ettiriyor. Ve son günlerde de bir hisse satışıyla adından söz ettirdi. Ağustos ayında sattığı hisseler, 1,1 milyara devrettiği bir hissesi, nedense 2,5 milyara yaklaştı. Yani çiftçi, buradan 1,5-2 milyar liraya yakın bir zarar etti. Size ucuz gübre vermiyor, gübre fabrikası var. Size ilaç vermiyor, ilaç fabrikasındaki hisseleri sattı. Size akaryakıtı ucuz fiyatla vermiyor. Faizleri çok yüksek. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ana sözleşmesinde, çiftçiyi korumak var, kâr etmek yok. Piyasaları düzenlemek var. Ama nedense bunu yapmıyor ve kurum zarara uğramış oluyor.”

"BİZLER DE ÇİFTÇİ OLARAK BU KONUDA MAĞDURUZ"

Çiftçi Murat Aladağ ise şunları söyledi:

“Bu hisse satış biz çiftçileri üzdü. Tarım Kredi Kooperatifi’nin ana görevi, çiftçiye ucuz ham madde temin etmek. HEKTAŞ firması, ülkemizin güzide kurumlarından, tarımsal ilaç konusunda faaliyet gösteren bir kurum. Tarım Kredi, burada ona hisselerini satacağına, bu hisselerini alıp, onunla ortak iş yapıp uygun fiyatlı ilaç, uygun fiyatlı gübre temin etmekle görevliydi. Ama burada maalesef dağ fare doğurdu. Satmak en kolay şey. Önemli olan yapıcı olmak, bir şeyler yapmak. Şu anda ülkemizde ve dünyada pandemiden dolayı tarımsal emtia ve girdi ürünlerinde çok büyük sıkıntılar var. Tarım Kredi Kooperatifleri, hisselerini satmak yerine HEKTAŞ’ın hisselerinin bir kısmını alıp onunla iş yapması lazımdı. Bizler de çiftçi olarak bu konuda mağduruz. Bu yıl kör topal, çiftçi bir şekilde borçlandı. Ekti, dikti ama esas sıkıntı seneye çıkacak.”