İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş Kumçatı köyünde barajın çatladığı, Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının çatladığı yönünde paylaşımlarda bulunulduğu ve bu paylaşımların deprem bölgesindeki vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olduğu nedeniyle, “Halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan resen soruşturma başlatıldı. Bu paylaşımlar Twitter’dan bir süre sonra silinmişti.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından bölgeye giden "BaBala TV" sahibi Oğuzhan Uğur hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kanalın Twitter hesabından, Kahramanmaraş Kumçatı köyünde barajın çatladığı, Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının çatladığı yönünde paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle inceleme başlattı.

OĞUZHAN UĞUR VE SORUMLULUĞU OLANLAR HAKKINDA RESEN SORUŞTURMA

Bu paylaşımların bölgedeki depremzede vatandaşlar arasında korkuya, paniğe ve arama kurtarma çalışmalarında aksamalara neden olduğu sebebiyle Oğuzhan Uğur ve paylaşımda sorumluluğu tespit edilecek kişiler hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 217/A maddesi kapsamında "Halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan resen soruşturma başlatıldı.  

"BİLGİ BAKANLIK YETKİLİSİNDEN GELMİŞTİ"

Öte yandan Babala TV'deki söz konusu paylaşımla ilgili sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine kendi sosyal medya hesabından cevap veren Uğur, "Haberi bir bakanlık yetkilisi teyit ettiği için ekiptekiler paylaşmışlar! Yalan olduğu ortaya çıkınca da hemen silmişler. Yazışma görselleri mevcut..." paylaşımını yaptı.

Kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen 7418 sayılı Yasa 18 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu yasayla, Uğur hakkında işlem yapılan 217/A maddesi Türk Ceza Kanunu’na eklenmişti.