İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının patladığı ya da çatladığı yönünde sosyal medyada paylaşım yapanlara yönelik resen soruşturma başlatmıştı.  Başsavcılık, yürüttüğü soruşturmada 'BaBala TV' sosyal medya hesabının bu yönde paylaşım yaparak depremzede vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olduğunu tespit etti. Hesap sahibi Oğuzhan Uğur da soruşturma kapsamında bugün İstanbul Adalet Sarayı’na giderek ifade verdi. Uğur, yaklaşık 3 saat süren işlemlerin ardından adliyeden ayrıldı.

Oğuzhan Uğur, baraj duvarlarının patladığı yönünde paylaşım yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılmasının ardından, bugün sabaha karşı sosyal medya hesabından yüklediği video ile de bir açıklama yaparak, suçlamaları reddetti. Uğur, özetle şunları söyledi:

“ÇOK ÇİRKİN HABERLER ÇIKIYOR: Bizimle ilgili çok çirkin haberler çıkıyor. Diyorlar ki ‘7 Şubat'ta Babala TV bir tweet atıyor ve bunun üzerine bölgede olaylar çıkıyor. İnsanlar ölüyor, ekipler bölgeyi terk ediyor. Hesap vereceksiniz, katilsiniz.’ Babala TV'de 500'e yakın gönüllü çalışıyor. Gece gündüz telefon başındalar. Bölgeden gelen ihbarları değerlendirip hemen teyit merkezimize götürüyorlar. Teyit merkezimizde de onlarca gönüllümüz var, haberleri teyit ediyorlar.

KENDİNİ BAKANLIK YETKİLİSİ OLARAK TANITAN BİR HANIMEFENDİDEN HABER GELİYOR: Arkadaşımıza bir haber geliyor. Kendisini bakanlık yetkilisi olarak tanıtan bir hanımefendi diyor ki; ‘Uydu görüntülerini aldık, bunu insanlara duyurmamız lazım. Lütfen paylaşın.’ Kadının bakanlık yetkilisi olduğunu LinkedIn'den teyit ediyor arkadaşımız ve bizden bir gün önce paylaşılmış birkaç haberi görüyor. Cumhuriyet, Evrensel, Sözcü Gazeteleri, Gazete Duvar, Anadolu Ajansı, Habertürk’ün paylaştığı haberler ve Malatya Valiliği de barajlarla ilgili açıklama yapıyor. Bunların tamamını teyit kabul ediyor arkadaşımız.

YALAN OLDUĞU ORTAYA ÇIKINCA TWEET HEMEN KALDIRILIYOR: Bunun yalan olduğu birkaç saat sonra ortaya çıkınca da hemen tweeti kaldırıyor. Tweet’ten zaten benim haberimin olması mümkün değil. Kemik ekibin haberinin olması da mümkün değil. Çünkü 5 dakikada bin tweet paylaşıyor Babala TV. Çünkü maalesef bu kadar çok ihbar alıyoruz. Arada asparagaslar elbette oluyor.

İNFİAL YARATMASI MÜMKÜN DEĞİL: Bu kaos, insanların bölgeyi terk etmesi, olaylar çıkması 11 Şubat gecesi. Biz tweeti 7 Şubat’ta atmışız ve 1,5 saat sonra kaldırmışız. Tweet o kadar aşağıda kalmış ve o kadar az etkileşim almış ki infial yaratması mümkün değil. Ayrıca ben de bölgeden gelmiş biri olarak söylüyorum telefon çekmiyor zaten bölgede. İnternete girmek mümkün değil.

BU OLAY SAHADAN GELEN BİLGİLERLE BAŞLAMIŞTIR: Teyit ettik bunu, zaten savcılık makamlarıyla da paylaşacağız. Bölgede bu olaylar çıktığı esnada, barajla ilgili atılan 5 tweet var yalnızca. Yani bu olay sosyal mecralardan çıkmış ve bölgeyi zarara uğratmış bir durum değil. Bu olay tam olarak sahadan gelen bilgilerle başlamıştır.”