Üniversite Öğrencileri "genelge devletin üniversiteler bizimdir, üniversiteler AKP teşkilatı değildir" sloganıyla eyleme geçtiğinde emniyet mensupları tarafından engellenmeye çalışıldı, gençler pankartlarını vermeyerek eylemlerine devam etti.

Üniversite Öğrencileri adına basın açıklamasını  Ceyda Elmas okudu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Geçtiğimiz haftalarda Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İçişleri Bakanı aracılığıyla 81 ile “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge gönderildi.   Genelgeye göre üniversitelerde; Huzur ve güveni artırma il komisyonları kurulacak X-ray ve kapı dedektörleri ve güvenlik kamera sistemleri artırılacak.

Suç/terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, istismar ve provokasyonların önüne geçilmesine yönelik önlemler alınacak. Barınma ve maddi imkân sağlama adı altında öğrencilerle temasa geçmeye çalışan illegal yapılanmaların stant açma/broşür dağıtma vb. faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Öğrenci kulüplerinin üniversite içerisindeki faaliyetleri takip edilecek.  

Bu genelge ile Gençlik ve Spor Bakanlığı üniversiteleri karakola çevirme niyetini açık ederek üniversite ve üniversiteliyi her an denetlemenin yasal kılıfını uydurarak genelge ile üniversiteye ve üniversiteli öğrencilere yönelik saldırıları ‘istihbarati bilgi toplama’ adı altında kurumsallaştırmaya çalışmaktadır!  

Üniversiteyi; disiplin soruşturmalarıyla, KHK ihraçlarıyla, sansürle, yasakla ve baskıyla tahakküm altına alıp  arka bahçesine çevirmek isteyen AKP iktidarının bu saldırılarını biz üniversiteli öğrenciler gayet iyi biliyoruz. Bu saldırılar elbette ilk değil. Kayyum rektörlerde, kampüsleri rant alanına çevirip yaşam alanından uzaklaştırırken, okullarımızı bölerken, Barış Akademisyeni hocalarımızı ihraç ederken, soruşturmalarınızda, ihbarcılığınızda karşınızda hep bizi buldunuz, yine bulacaksanız! Untitled design (7)-26

Kampüsteki, sokaktaki baskılara ve yasaklara direniş ile cevap veren kampüs kampüs mücadeleyi büyüten biz üniversitelilere yapılan bu saldırı ve yapılacak olan tüm saldırılar yayınlanan genelge ile kurumsallaştırılmıştır. Bakanlığın genelgesine karşı üniversite öğrencileri olarak ne yapacağımız bellidir; Barışı, kardeşliği, demokratik ve anadilde bir üniversiteyi savunan öğrencileri kriminalize etmenize düşmanlaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Kampüsü hedef alan iktidara karşı kampüsü direniş alanına çevirip üniversite mücadelesinin saflarını sıklaştıracağız.  

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Hizmetleri Merkezi’nden genelgeyi yayınlayanlara bir kez daha sesleniyoruz; üniversiteye ve üniversitelilere saldıran bu genelgeyi kabul etmiyoruz. Artık bıçak kemiği deldi geçti, tüm sıra arkadaşlarımıza çağrımızdır; Bu hukuksuzluğa karşı harekete geçmenin, hakkımızı savunmanın zamanı, dayanışmayı büyütmenin ve saldırılara karşı üniversiteyi savunmanın zamanı!"