ODTÜ yemekhanesinde çalışanlar arasında Covid-19 vakalarının artış göstermesi üzerine işçiler çalışmayacaklarını dile getirdi, okul yönetimi de 31 Ağustos'a kadar yemekhaneyi kapattı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yemekhanesinde çalışanlar arasında Covid-19 vakalarının artış göstermesi üzerine işçiler çalışmayacaklarını dile getirdi. Ayın başında iki kişinin testi pozitif çıktığında yetkililerin “Yayılmaz” dediğini anlatan işçilerin diretmesi sonucunda, üniversitenin kafeterya müdürlüğü 31 Ağustos’a kadar yemek hizmetini durduğunu açıklamak zorunda kaldı.

"GEREKİRSE İKİ MASKE TAKIN" DEDİLER VE GİTTİLER

Evrensel'de yer alan habere göre, ODTÜ yemekhanesi ve kafeteryasında çalışan işçiler Ağustos ayı başından itibaren Covid-19 vakalarının aralarında yayılmaya başlamasının ardından duruma itiraz etti. Ağustosun ilk haftası iki işçinin testlerinin pozitif çıktığını öğrendiklerini anlatan bir işçi, bunun üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminden gelen yetkililerin 2 pozitif vakanın yayılmaya yol açmayacağını, gerekirse iki maske takılmasını söyleyip gittiklerini aktardı.

AĞUSTOSUN İKİNCİ HAFTASINDA KORONAVİRÜS YAYILDI

Ağustosun ikinci haftasında ise başka pozitif vakalar olduğunu öğrenince çalışmaya itiraz ettiklerini söyleyen işçi, “Birçoğumuzun ailesinde kronik rahatsızlığı olanlar var. Ben pozitif vakalar olduğunu öğrenince günlerce eve gitmedim. Yemekhanede ekipman yetersizliğimiz yok, maske ve hijyen malzemelerimiz var ama yemekhane virüsün ODTÜ’de en hızlı yayılabileceği alan. Günde iki öğün yemek çıkartıyoruz ve saatlerce birlikte aynı alanda çalışıyoruz. Bir de yemekhaneye gelen giden yüzlerce insan var. Okul kapalı olduğu için tempo düşük ama bizden insanlara, insanlardan bize bulaşma ihtimali çok yüksek” dedi.

KAÇ KİŞİNİN TESTİNİN POZİTİF ÇIKTIĞI BİLİNMİYOR

Kendilerini güvende hissetmediklerini söyleyen işçi, kaç kişinin testinin pozitif çıktığını bilmediklerini aktardı. Yemekhane çalıştığı sürece bunun önlenemeyeceğini belirten işçi, “Bu yüzden pozitif vakalar artınca 19 Ağustos’ta çalışmıyoruz dedik. Gelen yetkililer rektör ataması gerçekleştiği için yönetim kurulunun oluşturulmadığını, bu yüzden bir şey yapamayacaklarını söylediler. Biz de çalışmayacağımızı ve iş bırakacağımızı belirttik. Örgütlü olduğumuz Tez-Koop-İş temsilcilerimiz de sürece dahil oldu” dedi.

İŞÇİLER MÜCADELE ETTİ, YEMEKHANE KAPANDI

İşçilerin çalışmamakta direnmesinin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Oğuzhan Hasançebi tarafından yapılan açıklamada, “İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi raporu doğrultusunda alınan önlemler kapsamında Üniversitemiz Kafeterya Müdürlüğünde yemek hizmetine 31 Ağustos 2020 tarihine kadar ara verilmiştir” denildi.

"EN MANTIKLI YOL KUMANYA SİTEMİNE GEÇMEK"

Evrensel'e konuşan bir işçi, 31 Ağustos’ta yemekhane açılırsa gitmeyi düşünmediğini, evde kronik hastası olduğu için yıllık izin kullanacağını söyledi. Yemekhanenin tamamıyla kapatılmasını kendilerinin de istemediğini belirten işçi, en mantıklı yolun kumanya sistemine geçilmesi ve temas olmadan bu kumanyaların dağıtılması olduğunu düşündüklerini ifade etti.