Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi (FBKM) önünde toplanan yurttaşlar, elektriğe yapılan zamlar ve fahiş elektrik faturaları hakkında basın açıklaması yaptı. Elektrik faturalarının ödemenin mümkün olmadığını belirten yurttaşlar, zamların geri çekilmesini talep etti.

“BİZ YETİŞKİNLERİ DÜŞÜNMÜYORSANIZ, ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNÜN”

Gündem Fethiye'de yer alan habere göre ısınma ihtiyacının elektrikle karşılandığı Fethiye’de yaşanan ısınma sorunlarına dikkat çekişen açıklamada, “Bugün burada toplanmamızın sebebi, hepinizin bildiği gibi fahiş oranda zamlı gelen elektrik faturalarını protesto etmek ve zamların geri çekilmesini talep etmektir. Biz yetişkinleri düşünmüyorsanız, çocuklarımızı düşünün. Evlatlarımızın soğuk kış koşullarında, buz gibi sınıflarda eğitim almak zorunda bırakılmasını kabul etmiyoruz. Hastalarımızın, yaşlılarımızın ve bebeklerimizin soğuk evlerde yorgan altında titrediğini görmek istemiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

1-10

“KADEMELİ ELEKTRİK TÜKETİMİ SAÇMALIĞINA SON VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Kademeli elektrik tarifesi uygulamasına son verilmesi talep edilen açıklamada, “Asgari ücretle geçinen bir ailenin neredeyse maaşının yarısından fazlasını elektrik faturası olarak AYDEM’e vermesini istemiyoruz. Üç kuruş emekli maaşıyla zar zor geçinmeye çalışan abilerimizin, ablalarımızın, taşınamaz ağırlıktaki bu yükü sırtlanmak zorunda bırakılmasını kabul etmiyoruz. Isınmak, aydınlanmak, yemek pişirmek ve kavurucu sıcakta serinlemek gibi insani ihtiyaçlarımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Kaçak elektrik kullananların yükünün ve vebalini, dürüst vatandaşlar olarak taşımak istemiyoruz. Faturalardaki astronomik miktardaki KDV ve okuma bedelinin kaldırılmasını ve ivedilikler zamların geri çekilmesini talep ediyoruz. Kademeli elektrik tüketimi saçmalığına son verilmesini istiyoruz” denildi.

“ÖDENMESİ İMKANSIZ ELEKTRİK FATURALARINI KABUL ETMİYORUZ”

Açıklamada, fahiş elektrik faturalarının kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Tarafımıza tebliğ edilmeyen borçlara, bilgimiz ve irademiz dışında icra gönderilmesini kabul etmiyoruz. Devletimizin halkına doğal gaz hizmeti sunmadığı için Fethiye halkı olarak ısınmada çoğumuz elektrikten istifade ederken, gelen korkunç faturaların maddi-manevi stresine katlanmak istemiyoruz. Gittikçe artan zamlar, yüksek konut ve işyeri kiraları ile boğuşurken elektriğe yapılan zam kabul edilemez ve fiziki olarak ödenmesi imkansız elektrik faturalarını kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

2-7

“BOYUMUZU AŞAN BU ZAMLARIN, İVEDİLİKLE GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

İnsanca yaşamak için gerekli politikaların hayata geçirilmesi talep edilen açıklamanın son bölümünde şu ifadeler kullanıldı:

“Günden güne zorlaşan hayat şartları yüzünden ülkede yaşamak bu kadar zorlaşmışken, üstüne tuz biber olan elektrik faturalarıyla savaşmak istemiyoruz. Vatandaş olarak dayanacak gücümüz kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışan insanlar olarak belimizi büken tüm kötü şartların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Sosyal bir hukuk devleti iken; eşitlikten, adaletten, hak ve hukuktan yoksun politikaları kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamak için, insani politikaların bir an evvel hayata geçirilmesini istiyoruz. Tekrar üstüne basa basa söylüyoruz: Boyumuzu aşan bu zamların, ivedilikle geri çekilmesini talep ediyoruz.”