Evcil kedilerin bilimsel adı olan Felis catus, bu ayın başlarında Polonya'daki bilim enstitüsü veri tabanına  'istilacı yabancı tür' olarak eklendi.

TRT Haberde yer alan bilgilere göre, tepki çeken karar sonrası Polonya Bilimler Akademisi'nin internet sitesinde yayınlanan bir yazıda kedilerin kuşlara ve diğer vahşi yaşamlara verdiği zarara öne sürüldü.

Enstitüde biyolog olan Wojciech Solarz, halktan böyle bir tepki beklemediğini, insanların diğer kedilere ötenazi çağrısında bulunulmuş gibi yanlış izlenim yaratan bazı medya raporlarından etkilenilmiş olabileceğini söyledi.

"DIŞARIDA GEÇİRDİKLERİ SÜRE SINIRLANSIN"

Solarz, kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterlerinin “kedi tarafından yüzde 100 karşılandığını, kedilerin Polonya'da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürdüğünü” söyledi.

Enstitü ayrıca, kedi sahiplerinin kuşların üreme mevsimi boyunca evcil hayvanlarının dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamalarını önerdiğini de vurguladı.

"ESAS İSTİLACI TÜR İNSAN"

Mutlu Kedi adlı bir kitabın yazarı olan Dorota Suminska, kirli bir çevre ve uçuş sırasında kuşları öldürebilecek etkenler de dahil olmak üzere biyoçeşitliliğin azalmasının diğer nedenlerine dikkat çekti. Suminska, kedilerin haksız yere çok fazla suçlandığını savunarak, “İnsanın istilacı olmayan yabancı türler listesinde olup olmadığını sorun” dedi.