Nobel Edebiyat Ödülü 7 Ekim, Nobel Barış Ödülü ise 8 Ekim’de açıklanacak. Edebiyat alanında Murakami, Atwood ve Carson isimleri öne çıkarken, Barış Ödülü için Dünya Sağlık Örgütü’nden farklı ülkelerdeki muhaliflere ve iklim aktivisti Greta Thunberg’e uzun bir liste var.

Nobel Edebiyat Ödülü 7 Ekim Perşembe günü Türkiye saati ile 14.00’te sahibini bulacak. Geçen yıl ABD’li şair Louise Glück’e verilen Nobel Edebiyat Ödülü için, öne çıkan isimler arasında Anne Carson, Haruki Marukami, Lyudmila Ulitskaya, Margaret Atwood, Maryse Condé ve Jamaica Kincaid gibi isimler öne çıkıyor. Uzun süredir Nobel ödülü için adından söz edilen ünlü yazar Milan Kundera’ya ise geçtiğimiz yıllara göre daha düşük şans veriliyor.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

8 Ekim’de sahibini bulacak Nobel Barış Ödülü için de tahminler ve tartışmalar devam ediyor. Pandemi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü güçlü adaylar arasında. Örgütün özellikle yoksul ülkelere dönük aşı çalışmaları yürüten COVAX programı da öne çıkıyor. Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Henrik Urdal bu yıl verilecek ödüllerde pandeminin arka planda önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Bahis sitelerinin en güçlü adayı ise Dünya Sağlık Örgütü. Bu yaklaşım resmi açıklama olmasa da, “Covid-19 aşısının eşit şekilde dağıtılmasını” amaçlayan COVAX'ın en güçlü adaylardan biri olduğunu gösteriyor.

BLACK LİVES MATTER VE RSF

“Black Lives Matter” eylemleri ve risk altındaki gazeteciler konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan Sınır Tanımayan Gazeteciler de güçlü adaylar arasında. İklim aktivisti Greta Thunberg de ismi öne çıkan adaylar arasında yer alıyor. Rusyalı akademisyenler tarafından önerilen Rus muhalif Navalny’nin ise “Rusya'nın barışçıl bir şekilde demokratikleştirilmesi çabası nedeniyle” aday gösterildiği ifade ediliyor. Pek şans verilmese de NATO ve eski ABD Başkanı Donald Trump da Barış Ödülü’ne aday gösterilenler arasında yer alıyor.

Nobel Psikoloji ve Tıp Ödülü 4 Ekim'de, Fizik Ödülü 5 Ekim'de açıklanmıştı, Kimya Ödülü bugün, Ekonomi Ödülü ise 11 Ekim'de açıklanacak.