ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN

İçişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada; “Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel dayanışma merkezi açtığına ilişkin haberlerin basında yer alması, kamuoyuna yansıması üzerine Bakanlığımızca, Nilüfer Belediyesinde araştırma/ ön inceleme başlatılmıştır” denildi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İçişleri Bakanlığı’nın kararını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Erdem, şunları söyledi:

“Son iki gündür sosyal medya üzerinden Nilüfer Belediyesi’ne yönelik asılsız iddiaların sürdürüldüğü karalama kampanyasını biz de üzülerek takip ediyoruz. Şöyle diyorlar, ‘CHP’li Nilüfer Belediyesi LGBT için özel merkez kurdu.’ Birçok internet medyasında da bu iddialar yayınlandı. Öncelikle ifade edeyim, bu tamamen asılsız bir haber. Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ bireylere dair hiçbir özel merkezi yok çünkü İçişleri Bakanlığı da bunun üzerinden Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma açtı. Daha yeni öğrenmiş bulunuyoruz."

"BU EĞİTİMLER ÜNİVERSİTELERDE DE VERİLİYOR"

Böyle bir merkezin olmadığını, bahsi geçen toplumsal cinsiyet atölyesi eğitiminin de Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri tarafından Nilüfer Gençlik Merkezi’nde yapılmak istendiğini söyleyen Erdem, atölyenin içeriğinden de şu sözlerle bahsetti:

"Toplumsal cinsiyet eşitliği gibi, temel kavramlar gibi, şiddet ve şiddetle mücadele kavramları gibi konuları ele alan, uzmanların da yer aldığı bir eğitim kampanyası. Bu eğitimler, toplumsal cinsiyet eğitimleri üniversitelerde sertifika programları olarak veriliyor. Hatta 2019-2020 yılı Milli Eğitim müfredatına da ortaokul ve lise müfredatına da girmiş olan programlar. Sonrasında ertelenmiş, iptal edilmiş ve uygulanmamış olan programlar. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın da sanıyorum 2010 yılında bir genelgesi var. Orada da Avrupa Birliği Müktesebatı çerçevesi içerisinde ‘Yerel Gündem 21’ olarak ifade ettikleri yani kent konseyleri içerisinde gençlere yönelik eğitimlerin verilebileceğiyle ilgili çalışmalar var. Sadece cinsiyet üzerinden almamak lazım, kadın-erkek eşitliği ve kadına yönelik şiddet ki biliyorsunuz son yıllarda kadına yönelik şiddetin ve kadın ölümlerinin ne kadar fazla olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Şimdi bütün bunlara baktığımız zaman gerçekten Nilüfer Belediyesi’ne yapılan bu kampanyanın çok yanlış ve asılsız olduğunu tekrar ifade ediyorum.”

ATÖLYE ERTELENDİ 

Yürütülen kampanyanın nefret suçuna dönüştüğünü dile getiren Erdem, atölyenin katılımcıların güvenliği nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yarın yapılacak olan çalışma, aslında gerçekten gençleri eğiten bir çalışmaydı. Bunu gençleri bazı cinsel yönelimlere yönelten bir program olarak algılıyor bazı kişiler sosyal medya üzerinden. Aslında bununla hiç ilgisi yok. Ama biz yine de güvenlik nedeniyle etkinliği başka bir tarihe erteledik. Bu konunun da kamuoyu tarafından bilinmesini, algılanmasını ve bizim yapmış olduğumuz çalışmalar konusunda da ne kadar doğru bir iş yapmış olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum. Bu asılsız duyuruları yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağız."

“İNSANLARA CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLMESİ KİMİ NEDEN RAHATSIZ ETMEKTEDİR?”

Erdem, ayrıca; yazılı bir açıklama da yaptı. Açıklama şöyle:

“Son 2 gündür sosyal medya üzerinden Nilüfer Belediyesi’ne yönelik asılsız iddialarla sürdürülen karalama kampanyasını üzülerek izlemekteyiz. “CHP’li Nilüfer Belediyesi LGBT için özel merkez kurdu” başlığıyla servis edilen ve pek çok internet yayınında da yer alan iddialar tamamen asılsızdır. Nilüfer Belediyesi’nin LGBT bireylere özel herhangi bir merkezi yoktur. Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Nilüfer Gençlik Evi’nde gençlere yönelik Toplumsal Cinsiyet Atölyesi organize etmiştir. Bahsedilen merkez Nilüfer’de gençlerin eğitim çalışmalarını yürüttüğü bir mekandır ve LGBT bireylere özel bir merkez değildir.

Nilüfer Belediyesi’nin Eşitlik Birimi tarafından toplumun farklı kesimlerine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmektedir. Bu atölye çalışması da aynı içerikte hazırlanmış ve toplumsal cinsiyet eşitliği, temel kavramlar, şiddet ve şiddetle mücadele yöntemleri gibi konuları içeren bir eğitim çalışmasıdır.

Neredeyse her gün kadına yönelik bir şiddet ve cinayet haberlerinin gündeme geldiği ülkemizde, insanlara cinsiyet eşitliği konusunda eğitim verilmesi kimi neden rahatsız etmektedir?

Nilüfer Belediyesi sanki gençleri eşcinselliğe teşvik ediyormuş gibi asılsız, kasıtlı ve siyaset uğruna halkı yanıltarak kamu barışını bozacak yayınlar yapılmaktadır. Gerçekle ilgisi olmayan bu kasıtlı yayınları kimin neden teşvik ettiğini kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.

Şu an sosyal medya üzerinden bir nefret suçu işlenmektedir. Öyle yoğun bir saldırı yapılıyor ki katılımcılar adına güvenlik endişesi duyduğumuz için biz bu atölye çalışmasını erteledik. Lütfen bu asılsız yayınlara itibar etmeyiniz. Halkı yanıltıcı ve kamu barışını bozacak yayınlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve hukuk zemininde gerekeni yapacağız.”