Konut fiyatlarındaki fahiş artış hem vatandaşları hem de emlakçıları isyan ettirdi. Niğde’de emlakçılık yapan Kurtuluş Oğul, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM"

"Emlak piyasasında çok hızlı bir artış var. Bunların genel sebepleri çimento, demir inşaat ile alakalı. Şu anda müteahhitlerin, maliyetlerden dolayı çok fazla yeni başladığı yerler yok. Bunun içinde konutlarda çok büyük sıkıntı var. İnsanlar konut bulup oturmakta bile zorlanıyorlar. Kiralık dairelerde de büyük sıkıntı var. Hepsi şu an bu yıl içinde iki katına çıkmış durumda bizim de satışlarımız yüzde 50 düşüşte.”

“BİZ DE DİRENMEYE ÇALIŞIYORUZ, AMA ÇOK ZOR”

Vatandaşın tepki gösterdiğini, piyasayı daha fazla para kazanmak için emlakçıların yükselttiğini düşündüğünü kaydeden Oğul, “Bizim elimizde olan bir şey yok. Dediğim gibi piyasadaki her şeyin artışından dolayı biz de maalesef bu şekilde direnmeye çalışıyoruz ama çok zor. Bunun en baştaki sebebi ülkenin ekonomisinin düzelmesi lazım. Yani ülkeye yabancı para girmesi lazım, bunun için konut fiyatlarını tavan fiyattan değil en dip fiyattan bunun için de maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Ama bu son dönemlerde çok zor gözüküyor, o yüzden önümüzdeki sene ve bundan sonraki 2-3 yıl için zor” diye konuştu.

BİZİ BİTİRDİLER GÖMDÜLER GİTTİLER” 

Niğdeli emekli bir vatandaş, "Aldığımız 3 bin 500 milyon (bin) maaş. 1 milyon (bin) ev kirası var. Elektriği, suyu doğalgazı nereden ödeyeceksin, geçimi nereden yapacaksın? Bunlar hep dert, siz hak verin bunlara. Ben 72 yaşındayım böyle bir kriz hiç görmedim. Bu ne ya yüzde 100, yüzde 200, yüzde 300... İnsaf biraz, yani bizi bitirdiler gömdüler gittiler" dedi.

"HAYALİNİ BİLE GERÇEKLEŞTİREMİYORUZ"

Başka bir vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:

"Şu şartlarda emlakta özellikle bir kontrol olmadığı için kiralarda ve satın almalarda ciddi anlamda ekonomik dengesizlik var. Yarın için ev sahibinin ne kadar artış isteyeceği belli olmadığı için ciddi anlamda bir sıkıntı gözüküyor. Tüm Türkiye'de var bu sıkıntı sadece Niğde için söyleyemeyiz. Meclis'te yüzde 25 en fazla artırabilirler diye yasa çıktı ama Türkiye'de maalesef siyaseten bir denetim bir kontrol bir güven oluşmadığı için şu anda yine ev sahipleri dilediği gibi uygulama boyutunu gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bundan belki 5-6 yıl önce böyle bir plan yapabilirdik. Şu anda gücü bırakın hayali bile olabildiğince zorlaştı. Hükümetin işi sadece bu tip emlak üzerine sistemi oturdukları için şu anda ülke de bu konuda bir güvensizlik, belirsizlik hâkim olduğu için bırakın ev almayı hayalini bile ciddi anlamda gerçekleştiremiyoruz."